2022. szeptember 6., 17:32

Katonai nyilvántartásba veszik a nőket Ukrajnában októbertől

Katonai nyilvántartásba kell venni a nőket Ukrajnában október 1-jétől. Állítják, nem fogják őket a frontra vinni, de a területvédelmi erőknek is ezt mondták, aztán hopp, egy törvénymódosítás, és máris ágyútöltelék lett belőlük...

Ukrán katonanők
Ukrán katonanők
Fotó: Wikimedia Commons

Októbernek elsejével el kell masírozni – szól a magyar katonanóta, melynek szerzői nyilván nem az ukrán menyecskékre gondoltak. Keleti szomszédunknál a határőrök fokozták járőrtevékenységüket a zöldhatáron, hogy megakadályozzák a határátelőkön posztoló kollégáikat korrumpálni anyagi okokból nem tudó, így a zöldhatár átlépését fontolgató ukrajnai, sorköteles férfiak távozását az országból. Most már a nőkre is vadászhatnak a határon...

Újabban azonban a nőket is katonai jegyzékbe veszik. Azt gondolhatnánk, ez a háború folyománya, de – érdekes mód – az ukrán Védelmi Minisztérium ezt kimondó rendelete a "különleges katonai művelet", rövidebben mondva: háború előtt több, mint két hónappal, 2021. december 17-én keletkezett, és akkor a kutya nem ugatta, mindenki a karácsonyi bevásárlással volt elfoglalva.

Bár a katonáskodást történelmi okokból a férfiakhoz kötik, ma már a világ csaknem össze hadseregében szolgálhatnak nők. Európában jelenleg Norvégia az egyetlen ország, ahol a nemi egyenjogúság jegyében a nőkre is kiterjesztették a kötelező sorkatonai szolgálatot. Lettország júliusban jelentette be, hogy visszaállatja a kötelező katonai szolgálatot, ám egyelőre csak férfiaknak. Izraelben viszont a nőknek is két évig kell katonáskodniuk, mint nálunk a férfiaknak a múlt rendszer idején...

Azok a nők, akiket regisztrálnak, hadkötelesek lesznek, és a hadsereg, a Nemzeti Gárda, vagy más fegyveres testület tartalékos állományába kerülnek. A hadköteles nők bevonhatók az állam védelmével kapcsolatos feladatokba háború idején, de ez nem jelenti a nők azonnali mozgósítását, akik egyébként békeidőben csak tartalékos állományban, vagy önkéntes alapon vállalhatnak katonai szolgálatot.

A 18 év alatti gyermeket nevelő nőket nem mozgósítják, ebben az esetben a katonai szolgálat csak a nő beleegyezésével lehetséges.

Akiket viszont regisztrálnak, azok nem hagyhatják el az országot.

A regisztrációs kötelezettségnek csak a kezdő időpontja az ismert, október 1., azt, hogy ezt meddig kell megtenni az ukrajnai nőknek, nincs lefektetve a rendeletben, de azért nem bízzák a véletlenre. A dolgozó nők munkahelyét 2023-tól 5500-8500 hrivnya bírsággal sújtják, ha a nő nem regisztrál.

A február 24. óta tartó orosz-ukrán háborúban önkéntes alapon is sok nő fogott fegyvert. Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, kijevi katonai ellenőrző ponton mondta ki a boldogító igent Leszja Ivasenko és Valerij Filimonov, mivel mindketten a területvédelmi erőknél szolgáltak.

Itt arról írtunk, hogy Vitalij Klicsko kijevi polgármester piros tulipánnal köszöntötte a katonanőket; ugyanebben a cikkben megnézhetik az ukrán női önkéntesek üzenetét az oroszoknak, még a háború elejéről, március 7-ről.

Akik pedig semmilyen módon nem kapcsolódnak be a harcokba, otthonról, fényképek küldésével is tudják támogatni a katonákat...

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.