2022. április 19., 08:16

Katasztrófahelyzetet hirdettek a Dél-afrikai Köztársaságban az áradások miatt

Cyril Ramaphosa, a Dél-afrikai Köztársaság elnöke hétfő este országos katasztrófahelyzetet hirdetett a pusztító áradások miatt, amelyek eddig legalább 443 halálos áldozatot követeltek.

Dél-afrikai áradások
Fotó: TASR/AP

Az államfő televíziós beszédében elmondta: a kormány előző este rendkívüli ülést tartott, és úgy döntött, hogy kihirdeti a nemzeti katasztrófahelyzetet. Az ítéletidő az ország keleti részén található KwaZulu-Natal tartományban okozta a legnagyobb pusztítást, nem kímélve az egyik legnagyobb kereskedelmi kikötőt, Durbant.

Az árvíz elmosta a főbb utakat, fennakadást okozva a közlekedésben és az áruszállításban.

Egy tartományi vezető becslése szerint a károk meghaladják a 10 milliárd randot (több mint 632 millió eurót).

Az ítéletidő 13 500 háztartást érint - mondta el a KwaZulu-Natal tartományt vezető Sihle Zikalala. Körülbelül 8300 házban és 550 iskolában keletkeztek károk, nagyjából négyezer lakóépület teljesen romba dőlt.

Hatvanhárom embert eltűntként tartanak nyilván.

A novembertől áprilisig tartó időszakban minden évben heves viharok zúdulnak Afrika déli részére. Madagaszkáron és Mozambikban gyakran pusztítanak árvizek, amelyek a Dél-afrikai Köztársaságot általában elkerülik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.