2022. július 4., 08:05

Katasztrófa a Dolomitokban: Leomlott egy jégfal a Marmoladán, legalább hat kiránduló meghalt - Videóval

Legalább hat ember, köztük egy cseh állampolgár vesztette életét abban a jégomlásban és lavinában, amely az olaszországi Dolomitok egyik legnépszerűbb kirándulóhelyénél, a Marmoladán történt.

marmolada
Fotó: wikimedia commons

A helyi mentők szerint tucatnyi embert temetett be a hó, de további eltűntek után is kutatnak. Eddig nyolc embert sikerült élve kimenteni. A jégtábla Punta Rocca közelébe tört le a Marmolada csúcsához vezető útvonal mentén. A mentőegységek emberek tucatjait evakuálták a térségből a völgybe. Egy súlyos sérültet mentőhelikopteren Treviso városának kórházába vittek, két másik sérültet Belluno klinikájára szállítottak. További öt sérültet is Trevisóba vittek.

A hatóságok lavinaveszélyre figyelmeztetnek a térségben, az alpesi mentőállomásokat Trento térségében készültségbe helyezték.

Öt mentőhelikoptert és mentőegységek tucatjait küldték a régióba. Nagy erőkkel és különleges felszerelés bevetésével folyik az eltűntek keresése. Szombaton csúcshőmérsékletet, tíz Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán - szakértők szerint ez a szokatlan meleg is hozzájárulhatott a tragédiához.

Úgy tudni a hat megtalált áldozatból négyet sikerült azonosítani, közülük hárman olaszok, egyikük cseh állampolgár. Továbbra is eltűntként tartanak számon 18 embert. Német, olasz, román és cseh állampolgárok is vannak köztük.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.