Karácsonykor tetőzhet Amerikában az újabb járványhullám

2020. november 30., 20:17
ma7

A járványügyi figyelmeztetések ellenére a becslések szerint mintegy ötvenmillió ember indult útnak múlt szerda és vasárnap között, hogy az észak-amerikai hagyományoknak megfelelően családtagjaik társaságában töltsék a hálaadást – derült ki az American Automobile Association jelentéséből. 

USA koronavírus
Fotó: The Day
Illusztráció

Ez csupán ötmillióval kevesebb az előző év azonos időszakában mért adatoknál, ráadásul kizárólag az autós forgalomra vonatkozik. Repülőgéppel további hárommillióan utaztak az ország egyik pontjából a másikba a mindig november negyedik csütörtökére eső hálaadáskor. Annak ellenére, hogy a járványügyi szakemberek világossá tették:

a világon egyébként is az Egyesült Államokat sújtja leginkább a koronavírus-járvány, a családlátogatások pedig minden korábbinál jobban felgyorsíthatják a járvány terjedésének az ütemét – épp úgy, ahogy tavaly a kínai újév alkalmával ötmillióan hagyták el a vírus epicentrumának számító Vuhant.

Az Egyesült Államok vezető infektológusa, Anthony Fauci egy vasárnapi interjúban arról beszélt: a hálaadáshoz kapcsolódó utazások és családlátogatások következtében nagy valószínűséggel jelentősen súlyosbodni fog a járványhelyzet. Hullám hátán hullám jöhet – fogalmazott a járványügyi szakember, aki azt is elmondta:

a vírus terjedési ütemének ismeretében megállapítható, hogy a mostani megfertőződések a statisztikában épp karácsony előtt fognak megjelenni."

Két-három héten belül egy újabb hullámnak lehetünk majd a szemtanúi, ami ráépül a jelenlegire – nyilatkozta Fauci az ABC hírtelevíziónak. Körülbelül két hétnek kell tehát eltelnie ahhoz, hogy az ünnepek alatt megbetegedett emberek, amennyiben kórházi ellátásra is szorulnak, megjelenjenek a sürgősségi osztályokon, és további két hét is eltelhet addig, amíg a halálozási statisztikákban is kimutatható lesz a hálaadásnak a koronavírus terjedésének felgyorsításában játszott szerepe.

Közben a kongresszus órája is ketyeg: több, a járvány, illetve a korlátozások miatt bajba jutott gazdasági szektor ugyanis már türelmetlenül várja, hogy az amerikai törvényhozás végre rábólintson a kormány második gazdaságélénkítő csomagjára. A demokrata többségű képviselőháznak mindössze kilenc, a republikánus többségű szenátusnak pedig csupán 14 ülésnapja lesz a karácsonyi szünet előtt, a két párt ugyanakkor még mindig merőben eltérően képzeli el a pénzügyi segélyek mértékét, illetve annak célcsoportját.

Jelenleg közel 14 millió amerikai jogosult munkanélküli segélyre olyan programok révén, amelyek további kongresszusi intézkedések nélkül december 26-án lejárnak.

Amennyiben a kongresszus két háza nem jut egyezségre a CARES Act elnevezésű program (Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act – a szerk.) meghosszabbításáról, akkor az állami és szövetségi munkanélküliségi listákon szereplő, mintegy 20,5 millió amerikai munkavállaló több mint fele elveszítené jövedelemforrását, ráadásul egy olyan időszakban, amikor várhatóan további vállalkozások kényszerülnek végleg bezárni.

A republikánus James Comer kongresszusi képviselő a hétvégén a Fox News hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta, szerinte csekély az esélye a megállapodásnak, ez pedig jórészt Nancy Pelosinak, a képviselőház demokrata párti elnöknőjének köszönhető, aki a demokraták szószólójaként egy általános, minden amerikain segítő csomagterv elfogadását szorgalmazza, miközben a kormányzat és a szenátus republikánus politikusai egy célzott gazdaságélénkítő csomagot tartanának helyénvalónak, amely elsősorban a kisvállalkozásokat és a leginkább bajba jutott szektorokat segíti.