2022. április 6., 18:49

Jourová: Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat támogat

Nemzetközi tanulmányok is kimutatták, hogy Oroszország fehér felsőbbrendűséget hirdető szélsőjobboldali csoportokat támogat világszerte, hogy megossza a társadalmakat - jelentette ki Věra Jourová, az Európai Bizottság demokráciáért és átláthatóságért felelős biztosa szerdán Strasbourgban, az Európai Parlament szerdai plenáris ülésén.

Věra Jourová
Fotó: TASR/AP

Jourová a "Vlagyimir Putyin orosz elnök vezette rezsim és az európai szélsőjobboldali és szeparatista mozgalmak közötti együttműködéseket" tárgyaló vitában elmondta: Oroszország szélsőjobboldali csoportokat képez ki és finanszíroz, akik egymással hálózatot szerveznek. Példaként említette az Egyesült Államok által terrorista csoportosulásnak minősített Orosz Birodalmi Mozgalmat, amely jó kapcsolatokat ápol a Skandináviában betiltott Északi Ellenállási Mozgalommal.

A biztos felhívta a figyelmet, hogy Oroszország, mielőtt megtámadta Ukrajnát, már évek óta próbálta az országot destabilizálni, és feltartóztatni demokratikus fejlődését.

Ez egy intő jel az EU számára is, hogy a demokráciainkat meg kell erősíteni. A bizottság a jobboldali szélsőségesség ellen több eszközökkel is fellép, mások mellett az Europol révén"

- hangsúlyozta. 

Jourová hangsúlyozta továbbá, hogy a pártfinanszírozás tagállami hatáskörbe tartozik, azonban a Európai Unió központi szerveinek illetékességük van az európai pártcsaládok finanszírozásában. Emlékeztetett, hogy a bizottság tavaly novemberben javaslatot tett az európai politikai pártok és alapítványok finanszírozásával foglalkozó uniós szabályok felülvizsgálatára is. A rendelet aktualizálásának célja, hogy megkönnyítse az európai politikai pártoknak a nemzeti tagpártokkal történő, illetve a határokon átnyúló kapcsolattartását, növelje az átláthatóságot, különösen a politikai hirdetések és támogatások tekintetében. 

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz EP-képviselője hozzászólalását egy idézettel kezdte:

"Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaikért folytatott küzdelmükben, a krími referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az EU kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, emberi és kisebbségi jogaikat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják." - Ezek a kijelentések a magyar szélsőjobb részéről hangzottak el néhány éve, amikor tagjai választási megfigyelőként vettek részt a krími referendumban, és ünnepelve fogadták a félsziget Oroszország általi annektálását"

- hívta fel a figyelmet a politikus.

Azt mondta, hogy a Jobbik és a magyar baloldal által kötött szövetséget az európai baloldali pártok lelkesen támogatták. "A Jobbik kormányfőjelöltjével Donald Tusk is egy színpadra lépett, bevonva az Európai Néppártot az ellenzék választási kampányába" - tette hozzá Schaller-Baross Ernő.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.