2021. június 10., 19:45

Jogerősen életfogytiglani börtönre ítélték Rátko Mládics szerb tábornokot

Az ENSZ Emberjogi Bírósága Hágában június 8-án elutasította Rátko Mládics szerb tábornok fellebbezését, így életfogytiglani börtönbüntetése jogerőre emelkedett.

Végleg a dutyiban
Fotó: TASR
Ratko Mladić

A korábbi Jugoszlávia széthullásakor, 30 évvel ezelőtt a szerbek által kirobbantott háború legvéresebb eseményei Bosznia-Hercegovinában zajlottak. A Srebrenica-i mészárlásban 8000 bosnyák férfi és fiú életét oltották ki, és temették őket jeltelen tömegsírokba.

E szörnyű háborús bűncselekmény legfőbb felelőseinek Szlobodán Milosevics Londonban képzett bankárt, szerb államelnököt, Radován Karadzsics pszichiátert, a Boszniai Szerb Köztársaság első elnökét és Rátko Mládics szerb tábornokot tartották.

 

Szlobodán Milosevics a hágai börtönben halt meg vizsgálati fogsága idején, Radován Karadzsics életfogytiglanig tartó börtönbüntetését tölti, és kedd óta ugyanerre a sorsra jutott Rátko Mládics is.

Ezzel végső pont került annak a háborúnak a történetére, amelynek sok magyar áldozata is volt, és amely annak az ideológiának a jegyében robbant ki, amely szerint: 

Ahol akár csak egy szerb is él, ott Szerbiának kell lennie!".

Ma már nyilvánvaló, hogy azokon a területeken, ahol a szerbek nincsenek többségben, ott nem kell Szerbiának lennie...

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.