2020. július 14., 18:39

Jogerős: plagizált Victor Ponta, visszavonják a doktori címét

A legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította Victor Ponta kérését, hogy semmisítsék meg a tanügyminiszter 2016-os rendeletét, amely visszavonta a Pro Románia elnökének doktori címét. A legfelsőbb bíróság ezzel megerősítette a bukaresti ítélőtábla döntését, amely 2017-ben szintén a doktori cím visszavonásáról döntött.

Victor Ponta 2016. augusztus 1-jén vesztette el a 2003-ban szerzett, a jogtudományok doktora címet, amikor Mircea Dumitru akkori oktatási miniszter aláírta a cím visszavonásáról szóló miniszteri rendeletet

– számol be az Agerpres.

Az oktatási tárca vezetője azután döntött a cím visszavonásról, hogy az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) 2016. július 27-én megállapította, hogy Victor Ponta plagizált doktori disszertációjában.

Ezt követően Victor Ponta két keresetet nyújtott be a bíróságra, amelyben kérte, hogy függesszék fel, illetve semmisítsék meg a fenti rendeletet, ám mindkét kérelmet elutasították.

A keresetek benyújtása után a bukaresti ügyvédi kamara felfüggesztette a vitát Victor Ponta kizárásáról, amit Monica Macovei európai parlamenti képviselő kezdeményezett.

Victor Ponta (Bukarest, 1972. szeptember 20. –) román politikus, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, az első Boc-kormány parlamenti kapcsolatokért felelős tárca nélküli minisztere (2008–2009), 2012. május 7. és 2015. június 22. között, illetve 2015. július 9. és november 5. között Románia miniszterelnöke.
2015 júniusában a Codruța Kövesi által vezetett DNA megvádolta Pontát azzal, hogy ügyvédként korábban bűnrészesként érintett volt hamisításban, adócsalásban és pénzmosásban a Dan Șova nevével fémjelzett korrupciós üggyel kapcsolatban.  
Ő lett az első hivatalban lévő román kormányfő, akit bíróság elé küldtek a rendszerváltás óta.
2012 júniusában Ponta plágiumbotrányba keveredett. A brit Nature azzal vádolta meg, hogy doktori disszertációja felét Dumitru Diaconu és Vasile Crețu munkáiból másolta.
A Nemzetközi Büntetőbíróságról szóló doktori dolgozat témavezetője egyébként párttársa, Adrian Năstase korábbi miniszterelnök volt.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!