Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2023. július 28., 10:59

Joe Biden Giorgia Melonit fogadta a Fehér Házban

Elismerését fejezte ki az Ukrajnának nyújtott olasz támogatásért Joe Biden elnök, amikor csütörtökön a Fehér Házban fogadta Giorgia Meloni olasz miniszterelnököt, aki tavalyi hivatalba lépése óta első alkalommal látogatott az Egyesült Államokba.

Meloni
Fotó: TASR/AP

Joe Biden a kétoldalú találkozó előtt köszönetet mondott az olasz embereknek, hogy kormányuk mögött állnak Ukrajna támogatásában.

A két vezető találkozóról kiadott közös nyilatkozatában megerősítette elkötelezettségét Ukrajna további politikai, katonai, gazdasági és humanitárius támogatása mellett.

Giorgia Meloni a találkozó előtt kijelentette, hogy Ukrajna támogatása a nemzetközi jog védelme melletti kiállás, és úgy vélekedett, hogy Ukrajna önvédelme nem jelent közelebb sodródást egy világháborúhoz.

Az amerikai elnök és az olasz kormányfő találkozóján tárgyalt a kétoldalú kereskedelem bővítésnek lehetőségéről, ami tavaly elérte a 117 milliárd dollárt.

Joe Biden a kétoldalú kapcsolatok szélesítésének területei közé sorolta az űrkutatási együttműködést, valamint a fejlődő országok támogatásának erősítését.

Giorgia Meloni arról beszél, hogy a két ország közös érdeke a globális kereskedelem bővítése, de úgy, hogy az ne csak szabad, de méltányos is legyen. Megállapította, hogy a szabályok nélküli szabad kereskedelem "megmutatta korlátait".
Az afrikai országokkal fenntartott kapcsolatokat illetően Giorgia Meloni olyan új megközelítést szorgalmazott, amely az egyenrangúságra épül, és fontosnak mondta az illegális migráció elleni harcot.

Az amerikai-olasz csúcstalálkozó után kiadott közlemény szerint a tárgyalás témái között szerepelt a klímaváltozás elleni fellépés, a kiberbiztonság erősítése, valamint a kétoldalú oktatási és tudományos együttműködés is.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.