2023. augusztus 22., 10:25

Joe Biden a hawaii Mauira látogatott a pusztító tűzvész után

A hawaii Mauira látogatott Joe Biden amerikai elnök hétfőn, hogy a helyszínen tájékozódjon a helyzetről a legalább száztizennégy ember életét követelő tűzvész után.

Joe Biden
Joe Biden és felesége a tűzvész sújtotta Lahaina városában augusztus 21-én

Az amerikai vezető feleségével, Jill Bidennel együtt helikopterről vette szemügyre a Hawaii-szigetcsoport második legnagyobb szigetén végzett pusztítást.

A majdnem teljesen hamuvá vált Lahaina város romjainak megtekintése során Biden találkozott a mentőszolgálat munkatársaival és az elmúlt több mint száz év leghalálosabb amerikai tűzvészének túlélőivel.

Elsöprőnek nevezte a pusztítást, miután meglátogatta a leégett Front Streetet az egykor festői tengerparti település szívében. A háttérből kiemelkedett Lahaina közismert nevezetessége, egy több mint 150 éves banyánfa (indiai fügefa). Biden rámutatott: a fa túlélte a tűzvészt, és hozzá hasonlóan a helyiek is úrrá lesznek a válságon.

Az amerikai elnök megígérte: a szövetségi kormány addig támogatja a szigetet, ameddig csak szükség van rá a károk helyreállítása érdekében.

Mauin augusztus 8-án csaptak fel a lángok, amelyek a nyugati partvidéken okozták a legsúlyosabb károkat. A tűz a száraz bozót segítségével rendkívül gyorsan terjedt át a lakott területekre, ahol 2200 épület égett le, többségében lakóház. A hatóságok továbbra is százakat tartanak nyilván eltűntként. Eddig a tűzvész sújtotta területek 85 százalékát kutatták át túlélőket keresve. A kutatás becslések szerint még két hétig folytatódhat.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.