2021. június 30., 14:10

Jelentős mennyiségű schengeni vízummatricát loptak el Olaszország iszlámábádi nagykövetségéről

Készültségbe helyezték szerdán a bevándorlási hatóságokat a pakisztáni repülőtereken, mert ezer darab schengeni vízummatricát loptak el Olaszország iszlámábádi nagykövetségéről - közölték szerdán a pakisztáni hatóságok.

pakisztán
Fotó: unsplash.com

Az Európába indulókat szigorúbb ellenőrzésnek vetik alá, hogy nyomára bukkanhassanak a lopott vízumoknak - ismertették a bevándorlási ügyekkel is foglalkozó pakisztáni Szövetségi Nyomozó Ügynökség (FIA) illetékesei.

Ismerjük az ellopott matricák sorozatszámát, és figyeljük, nem használja-e valaki őket"

- mondta a FIA egyik tisztségviselője.

A schengeni övezetre érvényes matricák júniusban tűntek el az olasz nagykövetség vízumosztályáról. A diplomáciai képviselet egyébként egy rendkívül jól őrzött diplomáciai enklávé területén található Iszlámábádban. A nagykövetség a történtek nyomán felkérte a pakisztáni hatóságokat, hogy segítsenek azok kézre kerítésében, akik a lopott vízumokkal Európába akarnak utazni. A pakisztáni nyomozóhatóságok verziója szerint embercsempészek vesztegethették meg a nagykövetség munkatársait, hogy lopják el az értékes matricákat.

Pakisztániak ezrei fizetnek ugyanis hatalmas összegeket bűnözőknek, hogy hamis, hamisított vagy lopott iratokkal Európába juthassanak. A legértékesebbnek a 26 európai országba belépést biztosító schengeni vízumok számítanak.

A FIA szerint a vízummatrica-lopások eddig is ismert jelenségnek számítottak Pakisztánban, de a mostani eset minden korábbit túlszárnyal.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!