Magyar7 - 2024/31.
Magyar varázsmeséink nyomában, népfogyatkozás helyett néptölte és párizsi reményeink
Magyar7 - 30. száma
2022. szeptember 18., 11:19

Japánban már több ezren kerestek menedéket a közelgő tájfun elől

Több ezren kerestek menedéket vasárnapra virradóan a Japán déli részén található Kjúsú sziget térségében a közelgő Nanmadol tájfun elől, amely várhatóan a nap folyamán érkezik a területre.

Hagibisz tájfun
Fotó: TASR/AP

Az amerikai haditengerészettel közösen üzemeltetett japán tájfun-előrejelző központ által "szupertájfunná" minősített tájfun a legpusztítóbb trópusi viharnak bizonyulhat, amely az elmúlt évtizedekben Japánra lecsapott.

A katasztrófavédelem azt közölte, hogy

a 13 milliós Kjúsún mintegy 2,9 millió embert szólítottak fel arra, hogy hagyják el otthonaikat, a sziget legnagyobb városában, a délnyugati Kagosimában pedig már több ezren húzódtak óvóhelyekre.

A városra és térségére szombaton "különleges figyelmeztetést" adtak ki a hatóságok.
Sajtóhírek szerint vasárnap reggelre több mint 25 ezer háztartás maradt áram nélkül Kagosimában és a szomszédos Mijazakiban, a helyi közlekedési vállalat pedig felfüggesztette a vasúti és vízi közlekedést a vihar elvonultáig.

Helyi idő szerint vasárnap reggel Jun Szok Jol dél-koreai elnök is felszólította a dél-koreai hatóságokat, legyenek készenlétben,

mert előrejelzések szerint a tájfun elérheti Dél-Korea déli és délkeleti részeit.

A Nanmadol az idei tájfunszezon 14. szélvihara Japánban.

A tájfun középpontjában 200-270 kilométer/órás szélsebességet mértek. A meteorológiai hivatal előrejelzése szerint Kjúsú déli részén 500 milliméternyi eső is eshet vasárnap, míg a fő szigeten, a Tókai régió középső részén (Nagoja környékén) 300 milliméternyi.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.