2021. augusztus 8., 10:04

Japánban elfogták a késelő férfit

Elfogták Japánban azt a férfit, aki megkéselt pénteken tíz embert egy helyi érdekű vasútjáraton – közölte szombaton a rendőrség.

Ámokfutó
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

Az ámokfutó, egy 36 éves férfi, találomra választotta ki áldozatait. A rendőrség közlése szerint „boldognak tűnő nőket” akart megölni. Az NHK japán közszolgálati adó jelentése szerint első áldozatát, egy húszas éveiben járó nőt, aki a támadó mellett ült a vonaton, súlyos állapotban kórházban ápolják.

A férfi a kihallgatásán elmondta, hogy eredetileg egy bolti eladónőt akart megölni, aki bolti lopáson kapta, és jelentette a rendőrségen.

A támadó azonban rájött, hogy a bolt már zárva, ezért ült föl késsel egy vonatra, és csak miután megszúrta a mellette ülő nőt, jött rá, hogy képes lenne akár több embert is megölni a vonaton. Szemtanúk szerint az egyik kocsiban étolajat öntött a padlóra, és megpróbálta meggyújtani. Végül néhány órával az eset után besétált egy boltba, és elmondta, hogy ő az ámokfutó. A boltos azonnal hívta a rendőrséget, miután látta, hogy a férfinak véres a ruházata. Az eset azért is keltett feltűnést, mert vasárnap ér véget a tokiói olimpia.

Japánban az elmúlt években több halálos kimenetelű késes ámokfutás is történt. 2019-ben Tokió közelében egy férfi mindkét kezében késsel támadt iskolás lányokra egy buszmegállóban; két embert megölt, 17 másikat megsebesített, mielőtt végzett magával. Az ezt megelőző évben egy férfi megölt egy utast és megsebesített két másikat egy vonaton. 2016-ban Tokiótól nyugatra egy mozgássérülteknek épült bentlakásos intézetbe tört be egy korábban ott dolgozó 26 éves férfi; megkötözte az ápolót, és ámokfutásba kezdett. 19 embert megölt, húsz másikat súlyosan megsebesített. Ez volt a legtöbb áldozattal járó ámokfutás Japánban 1938 óta.

Megosztás
Címkék