2020. november 2., 09:01

Jacinda Ardern bemutatta új, "rendkívül sokszínű" kormányát

Bemutatta új kormányát Jacinda Ardern régi-új új-zélandi miniszterelnök, aki szerint kabinetjére a "rendkívül sokszínűség" jellemző: nyolc nő, öt maori, illetve három olyan politikus foglal helyet benne, aki LMBTQ-közösségből való.

Ardern-Mahuta-Új-Zéland
Fotó: Archívum
Jacinda Ardern kormányfő és Nanaia Mahuta külögyminiszter

A kormányfő régi szövetségeseként számon tartott Grant Robertson lesz a szigetország első vállaltan meleg miniszterelnök-helyettese, és emellett tovább fogja irányítani a pénzügyi tárcát.

A külügyminisztérium élére jelölt Nanaia Mahuta - aki a maori őslakosokra jellemző tetoválást visel az állán - lesz a szigetország első női külügyminisztere. Szintén maori Kelvin Davis, aki a gyerekek ügyeivel foglalkozó tárcát fogja vezetni.

A régi-új kormányfő vezette baloldali-liberális Munkáspárt földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a két hete tartott parlamenti választáson, a szavaztok 49 százalékát megszerezve egyedül alakíthat kormányt. Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert, még egyetlen pártnak sem sikerült ez.

Ardern pártja egyedül alakít ugyan kormány, de vasárnap a korábbi koalíciós partnerrel, a Zöld Párttal együttműködési megállapodást kötött, amely szerint közösen fogják megoldani az éghajlati és környezetvédelmi, illetve a gyerekek jólétével kapcsolatos problémákat. A megállapodásból kifolyólag két zöld párti politikus is miniszteri szerepet vállal.

A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy ez egy olyan kabinet, amelyben érdemeik szerint kerültek be politikusok, és történetesen "rendkívüli sokszínű", amire ő nagyon büszke. Ardern szerint az elkövetkező három év nagy kihívások elé állítja a kormányt: meg kell küzdenie a koronavírus-járvánnyal, és talpra kell állítani a járvány okozta károktól szenvedő gazdaságot.

Ardern - aki 2017-ben 37 évesen lépett hivatalba - népszerűségét és újraválasztását részben a járvány sikeres kezelésének köszönheti. Az ötmilliós szigetországban eddig 1600 fertőzéses esetet regisztráltak, és 25-en haltak bele a koronavírus okozta Covid-19-be, arányaiban sokkal kevesebben, mint számos más fejlett országban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.