2021. május 19., 10:16

Izraeli-palesztin konfliktus: Az ENSZ szakértői szerint mindkét oldal vétkes

Háborús bűncselekményeket követhettek el az elmérgesedő izraeli-palesztin konfliktus szereplői, tevékenységüket a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróságnak (ICC) kellene kivizsgálnia - követelték az ENSZ szakértői kedden Genfben közzétett állásfoglalásukban.

Izrael-palesztin
Fotó: TASR/AP

A szakemberek azt vetik Izrael szemére, hogy

rakétákkal és gránátokkal löveti a Gázai övezet sűrűn lakott térségeit.

Ezek a civilekkel szemben elkövetett válogatás nélküli és túlzó támadások "feltehetően sértik a fegyveres konfliktusokra vonatkozó szabályokat és háborús bűncselekményt testesítenek meg" - olvasható a szakértői jelentésben.

A palesztin fegyveres csoportok hasonló módon, "szándékosan és kíméletlenül" lövik rakétákkal Izrael lakott területeit. Ez esetben is háborús bűncselekmény állhat fenn - közölték az önkényes kivégzések, tüntetések, terrorellenes műveletek nyomon követésére szakosodott, valamint oktatással és a palesztin térségek helyzetével foglalkozó szakemberek.

Hangsúlyozták, hogy

rendkívül egyenlőtlenül zajlik a küzdelem. Meglátásuk szerint a világ egyik legjobban felfegyverzett hadserege küzd az izraeli megszállás ellen küzdő palesztinok ellen.

Franciaország kedden Egyiptommal és Jordániával közösen az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) határozatát szorgalmazta az erőszak megfékezésére.

A francia diplomácia szerint egy tűzszüneti felszólítást tartalmazó határozat fokozhatná a nyomást a konfliktus szereplőire, hogy véget vessenek az ellenségeskedésnek.

Az elmúlt napokban kiéleződött a feszültség a Közel-Keleten, és Kelet-Jeruzsálemben összecsapásokra, tüntetésekre került sor. Ezt követően rakétaháború tört ki a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista szervezet és Izrael között. A gázai egészségügyi hatóságok szerint eddig 212 palesztin vesztette életét, köztük 61 gyerek. Izraeli oldalon nyolc felnőtt és két gyermek halt meg.
A konfliktus fellángolása miatt többször összehívták az ENSZ BT-t is, de az eddigi ülések rendre eredménytelenül értek véget.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.