2023. október 29., 16:05

Izrael növeli a Gázába küldendő segélyek mennyiségét

Izrael az Egyesült Államok kérésére jelentősen növeli a Gázai övezetbe juttatandó segély mennyiségét - jelentette be vasárnap az izraeli hadseregnek a palesztin megszállt területeken a civil közigazgatást szolgáló egysége, a COGAT egyik vezetője.

Kenyeret vennének
Fotó: TASR/AP

Elad Goren elmondta, közös izraeli-amerikai-egyiptomi csoport dolgozik majd a segélyek bejutásán az Egyiptom és Izrael közötti, Gázai övezettől 40 kilométerre délre lévő Nicana átkelőnél.

A segélyeket szállító teherautókat át fogják vizsgálni a határnál, a szállítmányok az ENSZ Gáza déli részén működő lévő szervezeteihez kerülnek - közölte.

A vízellátásra kitérve Goren elismerte, az egyelőre "a szükséges mérték alatt van", ám kiemelte: így is elegendő víz áll az emberek rendelkezésére. Aláhúzta, hogy az övezet vízszükségletének 90 százaléka palesztin területekről érkezik, csak 10 százalék Izraelből.

Az izraeli hatóságok egyúttal kiemelték, hogy a térségben nincs hiány élelmiszerből.

Mindeközben az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt közölte, aggodalomra ad okot, hogy az izraeli hatóságok a Gázában található al-Kudsz kórház evakuálására szólították fel a Palesztin Vörös Félholdat.
Lehetetlen evakuálni egy betegekkel tele kórházat anélkül, hogy ne sodornánk veszélybe a pácienseket"

- szögezte le az X közösségi oldalon Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.