2024. április 15., 11:40

Izrael: Iránnak a kellő időben válaszolunk

Az izraeli hatóságok nem terveznek azonnali megtorló csapást Irán ellen. "Kellő időben és megfelelő módon fogunk válaszolni" - mondta Benny Gantz tárca nélküli miniszter az izraeli háborús kabinet ülésén.

Még nem lőnek vissza
Benny Gantz
Fotó: jns.org

Ezzel megerősítette azokat a híreket, amelyek szerint Joe Biden amerikai elnök lebeszélte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt arról, hogy azonnali megtorló csapást mérjen Iránra. Médiajelentések szerint vasárnap este az izraeli kabinet többórás tárgyalás után sem döntött a válaszcsapásról.

Irán több mint 300 drónt, cirkálórakétát és ballisztikus rakétát küldött Izraelre szombat éjjel. Izrael a szövetségesek, különösen az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság segítségével 99 százalékukat lelőtte, túlnyomó többségüket még izraeli területen kívül.

Bár Netanjahu kezdetben azt mondta, hogy bármilyen Izrael elleni támadás nem marad megtorlatlanul, Biden közölte vele, hogy az Egyesült Államok ellenezni fog bármilyen megtorlást, és a The New York Times szerint egy hosszas telefonbeszélgetés során meggyőzte az izraeli miniszterelnököt, hogy tartózkodjon az azonnali megtorlástól.

Az izraeli tisztségviselők között az amerikai kollégáikkal folytatott telefonbeszélgetések során vasárnap késő éjszakáig magasra csapott az indulat. A The New York Times szerint erős volt az izraeli nyomás a megtorlás érdekében.

Biden és csapata, remélve, hogy elkerülhető egy újabb eszkaláció, amely egy kibővített közel-keleti háborúhoz vezetne, végül elmagyarázta az izraeli miniszterelnöknek, hogy Izrael sikeres védekezése az iráni légicsapások ellen jelentős stratégiai győzelem volt, amely nem feltétlenül igényel újabb megtorlást - jelentette a The New York Times.

A The Times of Israel honlapja szerint Gantz emellett azt is bejelentette, hogy Izrael a jövőben "koalíciót kíván alakítani az iráni fenyegetés ellen", amiről már egy Annalena Baerbock német külügyminiszterrel folytatott telefonbeszélgetés során is tárgyalt.

Yo'av Galant védelmi miniszter ezután azt mondta, hogy Izraelnek "esélye van egy stratégiai koalíció létrehozására". Más politikusok, köztük a szélsőjobboldali nemzetbiztonsági miniszter, Itamar Ben Gvir azonban gyors és határozott válaszlépésre szólítottak fel, de eredménytelenül.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.