2023. november 9., 11:40

Izrael elfoglalt egy újabb Hamász-erődöt Gázában

Az izraeli hadsereg Nahal egységének katonái tíz órás csata után elfoglalták az Hamász iszlamista terrorszervezet újabb erődítményét Dzsabálija menekülttáborban, az övezet északi részén - jelentette be az izraeli katonai szóvivő csütörtök reggel.

Izraeel visszavág
Fotó: Facebook

Egész éjjel harcok folytak Dzsabálija nyugati részén, melyek végén az izraeli erők átvették az irányítást a Hamász 17-es számú támaszpontján.

A Nahal Brigád harcosai befejezték a hadműveletet a terrorszervezet katonai fellegvárának számító 17-es erődítmény elfoglalására a Gázai övezet északi részén

- közölte a katonai szóvivő.

Az erőd elfoglalásánál a harcosok a Hamasz és az Iszlám Dzsihád terroristái ellen küzdöttek, akik a föld feletti és alatti létesítményből lőtték őket

- tájékoztatott a szóvivő.

Körülbelül 10 órás harccal számolták fel az iszlamista fegyveresek ellenállását, sok fegyvert lefoglaltak, és megtalálták a Hamász alagútrendszerének kiterjedt földalatti útvonalakhoz vezető több lejáratát, az egyiket egy óvoda közelében.

Az erődítmény elfoglalása során a Nahal-erők jelentős hadműveleti anyagokat találtak és gyűjtöttek össze az ellenség katonai terveiről

- tudatta a katonai szóvivő.

A hadsereg azt is bejelentette, hogy a légierő terrorista célpontok százait támadta az utóbbi órákban a Gázai övezetben.

Az izraeli katonák a Gázai övezet északi részén található Sejk Radván negyedben olyan raktárt találtak egy lakóházban, amelyben a Hamász fegyverei és drónjai voltak.

A hadsereg közleménye szerint a robbanószerkezetekre, robbanóanyagokra és Hamász hírszerzési anyagaira bukkantak az épületben lakó civilek lakásainak közelében.
Az utóbbi órákban két újabb izraeli katona elestét, és öt katona súlyos sebesülését jelentette be a hadsereg. A háború október 7-i kitörése óta 352, a szárazföldi hadműveletek október 28-i megindítása óta 35 elesett katona nevét hozták nyilvánosságra.

Az izraeli rendőrség arról számolt be, hogy holttest-azonosító központjában további két ember földi maradványait sikerült azonosítani a Hamász október 7-i terrortámadásának áldozatai közül. Eddig 845 meggyilkolt civil nevét tudták meghatározni.

A csütörtökre virradóra Ciszjordánia két különböző pontján két palesztint öltek meg a biztonsági erők terrorista infrastruktúra felszámolását célzó razziák során a palesztin egészségügyi minisztérium jelentése szerint.

Harcok voltak a dzseníni menekülttáborban is, ahova a hadsereg közleménye szerint azért hatoltak be, hogy megsemmisítsék az ott felhalmozott házi készítésű robbanószerkezeteket.

Az éjjel kilenc körözött személyt tartóztattak le Ciszjordániában, ahol a háború kezdete óta több mint 1430 palesztint vettek őrizetbe. Közülük mintegy kilencszázan a Hamász tagjai.

Egy huszonegy éves férfi súlyosan, egy huszonhárom éves nő pedig közepesen megsérült egy lövöldözésben Ciszjordániában, a Jordán-völgyében, Gitti település közelében. A velük utazó öt hónapos kislány nem sebesült meg a járművükre leadott lövésekben.

A mentők  a helyszínen ellátták, majd kórházba szállították a sebesülteket, az izraeli hadsereg erői pedig lezárták a környező utakat, és megkezdték a gyanúsítottak felkutatását.

Az izraeli parlament, a knesszet éjjel második és harmadik olvasatban elfogadta a Vaskardok háború gazdasági segélyprogramját. A több mint 15 milliárd sékelt (mintegy 1400 milliárd forint) együtt szavazták meg a kormányzó és az ellenzéki pártok. Segélyeket kapnak a mezőgazdaság, a vállalkozások, a turizmus kárvallottjai, a tartalékos katonák házastársai, a Gáza-környéki és az északi határvidék evakuáltjai.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.