2020. augusztus 19., 16:58
Frissítve: 11:29

Terrortámadás volt a tegnap esti berlini tömegbaleset: egy iraki férfi követte el, akinek elutasították a menedékkérelmét

Iszlamista terrortámadásnak minősítette szerdán a berlini ügyészség a német fővárosban előző este szándékosan okozott balesetsorozatot - írja az MTI. A balesetekben összesen hat személy sérült meg.

Fotó: TASR/AP
Helyszínelők a berlini autópályán.

A nyomozás első megállapításai szerint "iszlamista indíttatású támadás történt", azonban feltártak arra utaló adatokat is, hogy az ügy gyanúsítottja pszichés problémákkal küszködik - idézték hírportálok az ügyészség szóvivőjét.

A német főváros déli és délnyugati részét átszelő A100-as autópályán kedd este három baleset történt, hatan megsérültek, köztük hárman súlyosan.

Sajtójelentések szerint a baleseteket okozó autós elgázolt több motorost, nekihajtott kocsiknak, és amikor járműve megállt, felmászott a tetőre és a magasba emelt egy fémdobozt, amelyről azt állította, hogy robbanószerkezetet tartalmaz, és működésbe hozza, ha bárki megközelíti.

Az iraki származású férfi szemtanúk szerint az Allahu akbar kiáltást is hallatta - áll a beszámolókban. A helyszínre riasztott rendőrök leteperték és elszállították. A dobozban csak szerszámokat találtak a tűzszerészek. A 30 éves férfit ismerte a rendőrség.

Frissítés:

A feltételezett elkövetőt három rendbeli gyilkossági kísérlettel gyanúsítják, várhatóan még szerdán előzetes letartóztatásba helyezik. A kihallgatásán tett kijelentései alapján "vallásos-iszlamista indíttatásból" követte el a bűncselekményeket. Azonban "pszichés labilitásra" utaló jeleket is feltártak nála.

Az ügy feltárására alakított nyomozócsoport egyelőre nem talált arra utaló jeleket, hogy a gyanúsított terrorszervezet tagja volna - áll a rendőrség közleményében.

Egybehangzó sajtójelentések szerint a gyanúsított egy 30 éves iraki elutasított menedékkérő. A Bild című lap szerint hazájából Finnországba távozott, és onnan érkezett Németországba 2016-ban. Ideiglenes tartózkodási engedélye 2020 végén jár le.

Az autópályás ámokfutás azzal ért véget, hogy a harmadik karambolban a férfi autója működésképtelenné vált. Ekkor kiszállt és a kocsi tetejére helyezett egy fémdobozt, amelyről azt állította, hogy robbanószerkezetet tartalmaz, és működésbe hozza, ha bárki megközelíti. Szemtanúk szerint egy kés is volt nála és az Allahu akbar kiáltást hallatta. A helyszínre riasztott rendőrök főleg egy arabul beszélő rendőr közreműködése révén tudták őrizetbe venni - áll a beszámolókban.

Több német lap arról is beszámolt, hogy a gyanúsított tavaly négy hónapig együtt lakott egy terrorcselekmény elkövetésére hajlandónak tartott, regisztrált közveszélyes iszlamistával egy menedékkérőket befogadó otthonban.

Margarete Koppers berlini főügyész szerdán a tartományi rangú főváros törvényhozásának (Képviselőház) jogi bizottsága előtt számolt be a nyomozás első eredményeiről. Sajtójelentések szerint elmondta, hogy a férfinek többször volt már dolga a rendőrséggel súlyos testi sértés gyanúja és hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. Az utóbbi ügyben 2018-ban pszichikai állapota miatt felmentették és elrendelték gyógykezelését.

Margarete Koppers azt is elmondta, hogy a balesetsorozat ügyében nem találtak további lehetséges gyanúsítottakra, segítőkre, tettestársakra utaló nyomokat.
 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.