Ismét kifut a Földközi-tengerre az Oruç Reis török kutatóhajó

2020. október 12., 10:02
ma7 | MTI

Ismét kifut az Oruç Reis török kutatóhajó, amely augusztusban és szeptemberben energetikai feltárást végzett a Földközi-tenger keleti medencéjében - jelentették be vasárnap a török fővárosban, Ankarában.

Oruc Reis
Fotó: Twitter
Oruç Reis

A hajó korábbi útja heves tiltakozást váltott ki Görögországban és a térségben.

A Navtex tengerészeti hírportálon keresztül közzétett török bejelentés szerint az Oruç Reis október 12-20. között abba az övezetbe tér vissza, ahol korábban tartózkodott, beleértve a Kastellorizo nevű görög szigettől délre eső területet.

Athén és Ankara között komoly feszültséget váltott ki az, hogy a hajó az említett görög sziget térségében, a török partoktól két kilométerre végzett méréséket, egy olyan területen, amely feltehetően  földgázban gazdag.
A hajó augusztus 10-től szeptember közepéig végzett feltárásokat a Földközi-tengeren, amelynek során hadihajók kísérték. Útját Görögország élesen bírálta, akárcsak a szankciókat kilátásba helyező Európai Unió.
Athén szerint az Oruç Reis olyan vizeken végezett feltárást, amelyeket Görögország saját különleges gazdasági övezetének tart.

Az elmúlt években több part menti ország, így Görögország, Ciprus, Törökország, Egyiptom és Izrael is szemet vetett a Földközi-tenger keleti medencéjében felfedezett, nagy kiterjedésű földgázmezőre. A törökök számos feltáró fúrást végeztek, amivel kiváltották a térség országainak haragját. Az Európai Unió állásfoglalása szerint ezek a kutatások sértik a nemzetközi jogot.