2021. április 13., 11:02

Írországban 16 hétre tolták ki a második adag AstraZeneca-vakcina beadásának határidejét

Írországban is változtatnak hétfőtől a brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának használatán.

AstraZeneca
Fotó: TASR/AP

Az ír egészségügyi hatóságok javaslata szerint egyelőre csak a 60 évesnél idősebbeket oltják majd be a készítménnyel, ami újabb kihívást jelent az ország oltási kampányában.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán megerősítette, hogy a vizsgálatok szerint lehetséges az összefüggés a vérrögképződési rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka esetei és az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga között, a vakcina előnyei azonban továbbra is messze felülmúlják az esetleges mellékhatások kockázatait. Az EMA ezért az oltóanyag korosztályi korlátozás nélküli használatát javasolta.

Az ajánlástól azonban több ország eltér, és az AstraZeneca vakcináját egyelőre csak az idősebbek, általában a hatvan év felettiek immunizálásához használja.

"Bár rendkívül ritka előfordulásról van szó, fontolóra kell venni azt a tényt, hogy ezekben nagyon magas a halálos vagy a súlyos kimenetel kockázata" - utalt a vérrögképződéses esetekre a testület nyilatkozatában Karina Butler, az ír Országos Oltási Tanácsadóbizottság (NIAC) vezetője.

A NIAC azt ajánlja, hogy azok a 60 év alatti emberek, akik már megkapták az AstraZeneca védőoltás első dózisát és nincsen olyan egészségügyi problémájuk, ami őket a magas kockázati csoportba tenné, lehetőség szerint

a mostani 12 hét helyett 16 hetet várjanak a második adag beadásáig, több időt biztosítva ezzel az egészségügyi hatóságoknak a helyzet kiértékelésére.

Írország a múlt hónapban rövid időre felfüggesztette az AstraZeneca oltóanyagának használatát az EMA vizsgálatának lezárultáig. Ezalatt Dublin az oltási kampányban a Pfizer/BioNTech vakcinájára támaszkodott. Az országban eddig beadott oltások valamivel több mint ötöde az AstraZeneca készítményével történt.

Az ország 800 ezer adag AstraZeneca vakcinát vár a második félévben.

Írországban a járvány kitörése óta 241 330 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4785-en hunytak el a kórban.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!