Iránban gyilkosság miatt halálra ítéltek egy sportolót, az egész országot kizárhatják a nemzetközi sportból

2020. szeptember 8., 20:40
ma7 | MTI

Egy sportolók érdekeit képviselő nemzetközi szervezet Irán kizárását javasolja a sport világából, amennyiben az országban végrehajtják a birkózó Navid Afkari elleni halálos ítéletet.

Fotó: twitter

A 27 éves kötöttfogású birkózót gyilkosságért, illetve több más vád miatt kétszer ítélték halálra az ázsiai országban, melynek legfelső bírósága is jóváhagyta a döntést.

"Egy sportoló kivégzése csak a sportot alapvetően meghatározó humanitárius értékek visszautasításaként értelmezhető" - írta közleményében a 85 ezer sportolót képviselő szervezetnek, a Játékosok Világszövetségének (WPA) elnöke.

"Ennek egyértelmű következménye kell legyen, hogy Irán elveszíti a jogát arra, hogy a sport nemzetközi közösségének tagja legyen." Afkari tárgyalásán bevallotta, hogy megölt egy biztonsági őrt 2018-ban egy kormányellenes tüntetésen, azóta viszont állítja, vallomását kínzással kényszerítették ki belőle.

A sportoló ügyvédje szerint nincs bizonyíték védence bűnösségére, az iráni igazságszolgáltatási szervek szerint viszont egyértelmű az ügy.

"Az egyértelmű bizonyítékok szerint Afkari leszúrt egy ártatlan embert. Ezt bevallotta a tárgyaláson, a bíróság halálos ítéletét pedig szilárd bizonyítékok támasztják alá, majd a Legfelső Bíróság helyben hagyta azt" - állt az illetékes szervek közleményében, mely a múlt héten jelent meg az állami médiában.

Afkari esete nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, többek között Donald Trump amerikai elnök is az ítélet megváltoztatására szólította fel Iránt, ahogy a brit és a német kormány is. A Nemzetközi Birkózó Szövetség és számos klasszis birkózó szintén felemelte a hangját Afkari érdekében.

Kövesse facebook oldalunkat is!