lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2024. január 29., 10:23

Irán tagadja, hogy köze volt az amerikai támaszpont elleni jordániai támadáshoz

Teherán nem vett részt abban a támadásban, amelyben három amerikai katona életét vesztette, és 25-en megsebesültek Jordánia északkeleti részén, a szíriai határ közelében - áll abban a közleményben, amelyet Irán ENSZ-képviselete tett közzé hétfőn.

Megsemmisítették
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com
Iránnak semmi köze nem volt az amerikai támaszpont elleni támadáshoz

- idézte az IRNA állami hírügynökség a közleményt, amely szerint az amerikai erők és helyi fegyveres csoportok közötti konfliktusok állnak a súlyos incidens hátterében.

Joe Biden amerikai elnök az Irán által támogatott csoportokat hibáztatta az amerikai erők elleni dróntámadásért, amely az első halálos csapás volt amerikai erők ellen az Izrael és a Hamász iszlamista szervezet között jelenleg zajló fegyveres konfliktus tavaly októberi kezdete óta, jóllehet a konfliktust elindító izraeli Hamász-támadás óta megszaporodtak a térségben állomásozó amerikai egységek elleni rakéta- és dróntámadások.

Tagadta Irán érintettségét Nasszer Kanaáni külügyi szóvivő is. Kijelentette, hogy a Teheránt érő vádaskodás alaptalan. A helyi fegyveres csoportok egyébként sem iráni utasításra cselekszenek - szögezte le.

Hangoztatta mindazonáltal, hogy a szíriai és iráni célpontok elleni támadások, valamint a hadműveletek folytatása a palesztin Gázai övezetben "fokozza az instabilitás ciklusát" a térségben.

Joe Biden vasárnap a felelősök elszámoltatását ígérte, és úgy fogalmazott, hogy a felelősségre vonás "idejét és módját" az Egyesült Államok fogja megválasztani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.