2021. július 13., 13:16

Indiában már szeptembertől gyártják a Szputnyik V vakcinát

Indiában szeptembertől már gyártják a koronavírus elleni Szputnyik V vakcinát - jelentette be az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI), amelynek közleménylét keddi számában ismertette az Izvesztyija című orosz napilap.

Szputnyik Light
Fotó: unsplash.com
Szputnyik Light vakcinából elég lesz egy adagot beadni

Az információ szerint az RFPI az indiai Serum Institute of India (SII)

indiai gyógyszeripari vállalattal közösen ősszel kezdi meg a védőoltás gyártását.

A gyógyszer első adagját várhatóan már szeptemberben forgalomba hozzák. A vállalat évente több mint 300 millió adag vakcinát fog előállítani.

Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy

az indiai együttműködés fontos stratégiai partnerséget jelent a gyártási kapacitás jelentős növelése érdekében, és példát mutat arra, hogy az erő és a szakértelem egyesítésével életeket menthetnek Indiában és világszerte.

Adar Punavalla, az SII vezérigazgatója hozzátette, hogy örömmel dolgozik együtt az orosz alapokkal. Hozzátette:

reméli, hogy a tesztidőszak kezdete után az elkövetkező hónapokban több millió adagra növelhetik a Szputnyik V gyártását.

Azt mondta, tekintettel a vírus bizonytalanságára, fontos, hogy a nemzetközi intézmények és a kormányok együttműködjenek a világjárvány elleni további küzdelemben.
A vakcinát kifejlesztő moszkvai Gamaleja kutatóközpontból

már eljuttatták az indiai gyógyszeripari vállalathoz a sejt és vektormintákat.

Az SII a Covid-19 elleni vakcina legnagyobb gyártója a világon, és már most 500 millió adag Szputnyik V előállítására képes. Előállítja ugyanakkor az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett Covishield vakcinákat, továbbá az amerikai Novavax által kidolgozott Covovaxot.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!