India megkezdte a vakcinaexportálást

2021. január 20., 13:22
ma7 | MTI

India szerdán megkezdte az általa gyártott, koronavírus elleni védőoltások külföldre exportálását, az első szállítmányt a szomszédos Bhutánba küldték - tudatta az újdelhi külügyminisztérium.

Indiai vakcina
Fotó: MTI
Illusztráció

Számos alacsony és közepes jövedelmű ország Indiára, a világ egyik legnagyobb vakcinagyártójára támaszkodik a koronavírus elleni védőoltásprogramban, hogy véget vessenek a járványnak. Anurag Szrivasztava külügyi szóvivő a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy India a szomszédainak és a kulcsfontosságú partnereinek szállít vakcinát.

A tárca tájékoztatása szerint támogatás keretében szállítanak védőoltást a Maldív-szigetekre, Bangladesbe, Nepálba, Mianmarba és a Seychelle-szigetekre. További három ország, Srí Lanka, Afganisztán és Mauritius a helyi hatósági engedélyekre vár ahhoz, hogy az oltásokat elfogadhassák.

India januárban két oltás sürgősségi felhasználására adott engedélyt. Egyet az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca cég szabadalma alapján gyártanak helyben. Egy másik vakcinát a helyi Bharat Biotech gyógyszeripari vállalat fejlesztette ki az állami Indiai Orvoskutatási Tanáccsal együttműködésben.

Az elkövetkező hónapokban várhatóan további vakcinákat engedélyeznek majd az országban.

India eleinte csak az AstraZeneca-vakcinát szállítja, amelyet a világ legnagyobb védőoltás-előállítója, az Indiai Szérum Intézetben gyártják COVISHIELD márkanéven.

Banglades arról számolt be, hogy csütörtökön várhatóan kétmillió adag COVISHIELD-et kap ajándékba. A több mint 160 milliós ország még nem kezdte meg oltási programját, de további 30 millió adagot rendelt el a védőoltásból.

Indiában, ahol a világon az Egyesült Államok után a legmagasabb a fertőzöttek száma, már 631 417, a vírus elleni küzdelem első vonalában küzdő embert oltottak be.

A világ második legnépesebb országában szerdán 13 823 új fertőzöttet regisztráltak, amivel a járvány kitörése óta nyilvántartásba vett esetek száma elérte a 10,9 milliót. Az egészségügyi tárca adatai szerint egy nap alatt 162-en haltak meg, míg a tavaly év eleje óta vezetett összesítés szerint 152 718-an.