2023. december 11., 14:55

India legfelsőbb bírósága jóváhagyta Dzsammu és Kasmír autonóm státuszának megszűnését

India legfelsőbb bírósága hétfőn helybenhagyta Narendra Modi miniszterelnök kormányának 2019-es döntését, amellyel visszavonták India egyetlen muszlim többségű régiója, Dzsammu és Kasmír különleges státuszát, valamint 2024. szeptember 30-i határidővel elrendelték az általános választások megtartását.

Nem lesz nyugalom egyhamar
Kasmír és Jammu címere - A két tartomány a térképen
Fotó: Wikipédia/ma7

A határozat értelmében a régió különleges státusza az ott uralkodó "háborús körülmények miatt" csupán ideiglenes, az újdelhi parlament által visszavonható alkotmányos rendelkezés volt, a szövetségi igazgatású területnek pedig a lehető leghamarabb vissza kell térnie a szövetségi állami státuszhoz.

Narendra Modi az X közösségi oldalon "a remény fénysugarának, egy szebb jövő ígéretének" nevezte az ítéletet. Az öt bírából álló grémium egyhangú döntése, amelytől a kormányzó Indiai Néppártban (BJP) azt remélik, hogy megnöveli a párt győzelmi esélyeit a májusban esedékes országos választásokon, egyúttal válasz a kasmíri politikai pártok tiltakozására és bírósági kereseteire, amelyekkel vitatták a régió autonóm státuszának visszavonását és a terület későbbi, két szövetségi igazgatású területre való felosztásáról szóló kormányhatározatot. A tiltakozók szerint a szövetségi törvényhozásnak nincs joga visszavonni a hegyvidéki régió különleges státuszát, arról csakis Dzsammu és Kasmír alkotmányozó gyűlése hozhat döntést.

A Himalája nyugati részén fekvő, többségében muszlimok lakta Kasmír területén India Pakisztánnal és kisebb mértékben Kínával osztozik. A két szomszédos ország, India és Pakisztán között India 1947-es függetlenné válása és a volt brit gyarmatok elosztása után több háború robbant ki Kasmír birtoklásáért. Az indiai uralmat elutasító kasmíri felkelők a régió függetlenségét vagy Pakisztánhoz csatolását szeretnék elérni.

A konfliktus Újdelhi és Iszlámábád között azóta éleződött ki ismét, hogy India 2019-ben megfosztotta autonómiájától Kasmír indiai felügyelet alatt álló részét, eltörölte alkotmányát, és két külön szövetségi kerületre - Ladakra, valamint Dzsammu és Kasmírra - osztotta fel.

Pakisztán és India is teljes egészében magának követeli Kasmírt. Az 1947-es függetlenség óta három háborút is vívtak egymással a területért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.