2023. január 21., 11:50

Íme a világ legerősebb hadseregei: Oroszország a második, Ukrajna izmosodik, de a magyar honvédség is folyamatosan erősödik

A magyar Portfolio szemlézte elsőként a Global Firepower szakportál úgynevezett „Powerindex” alapján összeállított listáját a világ legerősebb haderőiről. A 2023-as listán Oroszország csak a második, Ukrajna egyre erősebb, de Magyarország hadereje is fejlődést mutat.

magyar hadsereg ukrán határ
Fotó: TASR/AP

Az idei lista természetesen az orosz-ukrán háború miatt érdekes: a GFP elemzői szerint Oroszország, háború ide vagy oda, még mindig a világ második legerősebb hadereje.

Ukrajna viszont a 15. helyre jött fel.

Magyarország a listán jelenleg az 54. helyet foglalja el, az elmúlt években lassan, de biztosan kúsztunk felfelé a rangsorban - jegyzi meg a portál. 2020 és 2022 közt 55. helyen voltunk, 2019-ben 57. helyen.

A Portfolio azt írja, az ukrajnai háború súlyos orosz eszközveszteségei miatt sokan azt várták, a második helyről kitúrja őket Kína, ez azonban nem történt meg.

A legerősebb hadseregek tízes listája a GFP szerint így néz ki:

1. Amerikai Egyesült Államok

2. Oroszország   

3. Kína   

4. India   

5. Egyesült Királyság   

6. Dél-Korea   

7. Pakisztán   

8. Japán   

9. Franciaország   

10. Olaszország

A tavalyi listához képest minimálisan változott a rangsor. Az Egyesült Királyság és Pakisztán feljebb, Franciaország és Japán lejjebb került - számolt be a fejleményekről a Portfolio.

A GFP adatai szerint Magyarország 55 ezer katonával rendelkezik (ebből 23 ezer fő az aktív állomány),  57 repülőgépünk, 176 tankunk van (ebbe biztosan bevették a raktáron lévő, aktív állományból kivont T-72-esket is),10 önjáró tarackunk és 295 vontatott tarackunk van (utóbbi is nagyrészt raktári készlet).  Összesen a GFP szerint a Magyar Honvédség 7128 szárazföldi katonai járművel rendelkezik - írja a Portfolio.

A listát korábban sokan kritizálták, mert nem veszi figyelembe egyes haderők technológiai, szervezettségi és képzettségi színvonalát, sem a stratégiai fegyverarzenált, pusztán egyes haditechnikai eszközök számát és az országok gazdasági, földrajzi adatait vizsgálják - jegyzi meg a Portfolio.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.