2021. július 12., 18:16

Illegális szavazás miatt 40 évre börtönbe mehet az amerikai választás korábbi hőse

Az Egyesült Államokban nagyon értenek ahhoz, hogy kell a legegyszerűbb állampolgárokból nemzeti hőst faragni - úgy nagyjából 15 percre. Így járt az a Hervis Rogers nevű férfi is, aki országos ismertségre tett szert miután egy texasi szavazókör előtt öt órát sorakozott, hogy élhessen demokratikus jogával a márciusban tartott demokrata előválasztáson. A baj csak az, az állam megfosztotta őt ettől a jogától.

hervis rogers
Hervis Rogers
Fotó: Twitter

Kiderült ugyanis, hogy Rogers illegálisan szavazott. A 62 éves férfi korábbi bűncselekményei miatt próbaidős elítélt volt, ráadásul azzal, hogy márciusban részt vett a demokrata előválasztáson még visszaesővé is vált. Próbaidősként  ugyanis nem gyakorolhatta volna szavazati jogát, sem 2020-ban, sem két évvel korábban, amikor az aktuális félidős választásokon voksolt. 

A texasi állami ügyészség néhány napja emelt vádat a férfi ellen, akire halmazati büntetésként akár negyven évet is kiszabhatnak.

Rogerset egyébként 1989-ben és 1995-ben betöréses rablásért ítélték el, utóbbi alkalommal 25 évre. Szabadlábra 2004-ben került, próbaideje tavaly júniusban járt volna le, így kétszer is illegálisan szavazott. Rogers őrizetbe vétele heves indulatokat váltott ki az amerikai liberális sajtóban, a férfi ugyanis fekete. Néhányan azzal érveltek, Rogers letartóztatásának egyetlen oka van, hogy rányomják a demokratákra a választási csalás bélyegét.

A szuperkeddként emlegetett 2020-as márciusi estén Rogers az országos médiába is bekerült, Texas államban ő volt az egyik utolsó szavazó, állítólag öt órán keresztül, éjjel egy óráig sorakozott a szavazóhelyiség előtt.

Rogers akkor a sajtónak úgy nyilatkozott, mindenképp élni akart demokratikus jogával, nem hagyta volna, hogy bármi megállítsa, ha várni kellett, hát várt. Azt is elárulta, Joe Bidenre szavazott. 

A férfi sorakozásából egyébként a demokrata párt annak idején meg is próbált politikai tőkét kovácsolni, Hillary Clinton például a szavazók republikánusok általi rendszerszintű elnyomásáról beszélt, pedig, ha tudta volna ,Rogers azzal jár jól, ha nem engedik szavazni.

Texas állam törvényei értelmében húsz év börtönnel sújtható az, aki úgy vesz részt a választásokon, hogy arra nincs joga. Mivel Rogers kétízben is így tett, negyven év vár rá, amennyiben elítélik. A férfi szabadlábra helyezésére 100 ezer dollárnyi óvadékot írt elő a bíróság, amelyet egy jogvédő szervezet, a Bail Projet azóta ki is fizetett. Képviselőjük szerint a bírósági rendelkezés csak arról szól, hogy minél több színes bőrűt tántorítsanak el a választáson való részvételtől, ráadásul, szerinte Rogers nem is tudott arról, hogy vét a törvény ellen. Arra sajnos egyetlen általunk olvasott cikk sem tért ki, hogy a férfi korábban részt vett-e bármilyen más választáson, azaz tisztában volt-e azzal, próbaidősként nem szavazhat.

A Rogers őrizetbe vételét kezdeményező főállamügyész, Ken Paxton nem tette zsebre, amit a Twitter népétől kapott. A mérsékeltebbek csak pozíciójától, az igazán bevadult twitterezők viszont az életétől is szívesen megfosztanák Paxtont, volt, aki azt írta neki, a "permanens fehér uralom elérése" miatt járt el úgy, ahogy. Paxton igen higgadtan reagált, bírálóinak azt üzente, Texas állam törvényei világosan rendelkeznek arról, kinek van és kinek nincs joga szavazni, ahogy arról is, mivel jár, ha valaki illegálisan adja le a szavazatát.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.