2020. június 14., 16:47

Illegális bevándorlás: ismét emelkedik az illegális határátlépések száma a Frontex szerint

A koronavírus-világjárvány miatti áprilisi mélypont után májusban jelentősen emelkedett az Európai Unió (EU) külső határán regisztrált illegális belépések száma a közösség határ- és partvédelmi szervezetének (Frontex) még nem nyilvános adatai szerint, amelyeket a Berliner Morgenpost című német lap ismertetett vasárnapi számában.

201709181303580.frontex.jpg

A fő migrációs útvonalakat együttvéve 4300 engedély nélküli határátlépést jegyeztek fel májusban, ami csaknem az ötszöröse az áprilisi - márciushoz képest 85 százalékos csökkenést jelentő - 900-nak.

Idén - a január-májusi időszakban - 31 600 illegális belépést regisztráltak az EU külső határán. Ez 6 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Májusban a Földközi-tenger keleti medencéjében, Törökország és Görögország között húzódó migrációs útvonal volt leginkább "aktív", ott 1250 jogcím nélküli belépést jegyeztek fel a hatóságok a varsói központú uniós ügynökség összesítése szerint.

Ez bő harmincszoros növekedés az áprilisi - márciushoz képest 99 százalékos csökkenést jelentő - 40-hez viszonyítva.

A január-májusi időszakban 12 700 illegális belépést regisztráltak a Törökország és Görögország közötti tengeri migrációs útvonalon, ami 28 százalékos csökkenés éves összevetésben.

Májusban a Földközi-tenger középső medencéjét átívelő - Líbiából és Tunéziából Olaszországba, illetve Máltára irányuló - migrációs útvonalon ezer illegális határátlépés történt a kimutatások szerint, ez a négyszerese az áprilisi - havi összevetésben 29 százalékos csökkenést jelentő - 250-nek.

Ezen az útvonalon május végéig 5500 illegális határátlépést regisztráltak, ami nagyjából háromszoros növekedés tavalyhoz képest.

Májusban a Földközi-tenger nyugati térségében átvezető - Marokkóból Spanyolországba irányuló - migrációs útvonalon 650 illegális belépést jegyeztek fel, ami több mint hatszoros növekedés az előző hónapban regisztrált - havi összevetésben 82 százalékos csökkenést jelentő - 100-hoz képest.

Ezen az útvonalon a január-májusi időszakban mintegy 3700 illegális belépést regisztráltak, ez nagyjából fele a tavalyinak.

Májusban a nyugat-balkáni útvonalon hozzávetőleg 900 illegális határátlépés történt a Frontexhez eljuttatott adatok szerint, az áprilisi - márciushoz képest 82 százalékos csökkenést jelentő - 100 után.

A január-májusi időszakban 6900 illegális határátlépést regisztráltak ezen az útvonalon, ami 50 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.