2020. április 10., 10:57

Ijesztő számok: Ennyi halálos áldozata lehet a koronavírus-járványnak Szlovákiában és másutt

A Seattle-ben működő The Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) tudósai kidolgozták a koronavírus-járvány modelljét, egy lehetséges forgatókönyvet a világ egyes országai számára. A kutatás eredményét azonban nem kell készpénznek venni, hiszen a valós helyzetet nehezen lehet előre látni.

Fotó: TASR/AP

Szlovákia a viszonylag a szerencsés országok közé tartozhat, ahol a kutatóintézet mérései alapján 251 ember halhat bele a vírusfertőzésbe.

Április 17-e és május 8-a között napi 7-10 ember válhat a járvány áldozatává.

Magyarországon 477 elhunyttal számolnak, ami szintén kedvező adatnak számíthat más európai országokkal való összevetésben.

Csehországban, mely nagyjából ugyanolyan népességű állam, mint Magyarország, 400 áldozatot „jósolnak” a kutatók. A kutatás szerint a legnehezebb napok most, a húsvéti ünnepek alatt várnak a csehekre.

Az az európai állam, amelyik a legjobban ráfizethet a járványra és a legtöbb halálos áldozatra – az összes európai elhalálozás 40 százalékára – számíthat, az Nagy-Britannia, ahol a halottak száma elérheti a 66 ezret.

Olaszországban összesen 20 ezer, Spanyolországban 19 ezer, Franciaországban 15 ezer, Németországban pedig csaknem 9 ezer halálos áldozat lehet.

A kutatók szerint Európában összesen 151 ezer ember halhat meg augusztus 4-ig. Ekkor cseng le a koronavírusjárvány első hulláma.

Az előrejelzés kidolgozásakor az amerikai tudósok figyelembe vették a járvány eddigi alakulását, a halottak és a fertőzöttek számát az egyes országokban. Ugyancsak mérlegre tették az elfogadott óvintézkedéseket, a kapacitás-lehetőségeket és a kórházak felszereltségét.

Megosztás
Címkék