Hollandiában ezreket figyelmeztettek az árvíz veszélyére, Belgiumban növekedett a halálos áldozatok száma

2021. július 16., 11:02
ma7 | MTI

A dél-hollandiai Maastricht városa felszólította mintegy tízezer polgárát, hogy hagyja el otthonát, és keressen védelmet az árvíz elől, Belgiumban növekedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma.

Belgium
Fotó: TASR/AP

A hollandiai Limburg tartományban fekvő Maastricht több városrészét kiürítik

- jelentették be a helyi hatóságok.

Azt mondták, hogy

a Maas folyó az éjszaka folyamán várhatóan lakott területeket fog elárasztani. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát.

A hollandiai folyók vízszintje

a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett.

A hadsereg több száz katonát küldött segítségül.

A holland királyi pár csütörtök este az árvíz sújtotta térségbe utazott, ahol helyi polgárokkal és polgármesterekkel találkozott.

Belgium keleti részén kilencre emelkedett csütörtök este a napok óta tartó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma. További négy embert eltűntként tartanak nyilván.

Annelies Verlinden belügyminiszter az Európai Unió polgárvédelmi mechanizmusának elindítására szólított fel, Franciaország, Olaszország és Ausztria pedig sürgősségi segítséget ajánlott fel.

A csaknem 200 ezer lakosú Liege városának központi pályaudvarát csütörtök délután lezárták. A városban az áram-, a gáz- és a vízellátás is akadozott.
A Maas folyó mentén élőket felszólították, hogy hagyják el otthonukat.
A heves esőzések és áradások miatt a katasztrófavédelmi és biztonsági erők éjt nappallá téve dolgoznak az ország keleti részén.

Kövesse facebook oldalunkat is!