2022. szeptember 20., 15:02

Herszon megyében népszavazást sürgetnek az Oroszországhoz való csatlakozásról

Felszólította az orosz hadsereg által megszállt dél-ukrajnai Herszon megye társadalmi kamarája kedden Vlagyimir Szaldót, a régió vezetőjét, hogy haladéktalanul rendezzen népszavazást a régió Oroszországhoz való csatlakozásáról.

Herszon, TV-torony
Illusztrációs felvétel
Fotó: wikimedia.org

Korábban a régió közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt mondta, hogy

Herszon régió lakosai mielőbb referendumot szeretnének tartani a terület státuszáról,

hogy garanciákat kapjanak arra, hogy Oroszország részévé válhatnak.

Hétfőn a szakadár Luhanszki és Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája kérte fel ugyanígy a két entitás vezetőjét népszavazás kiírására az Oroszországhoz való csatlakozásról.

Gyenyisz Pusilin, a donyecki entitás vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán közölte: a két „köztársaság” kormányzata és parlamentje megkezdte a referendum előkészítését. Mint mondta, nincsenek kétségei az eredményt illetően.

A Donyecki Népköztársaság társadalmi kamarája kedden közölte, hogy kezdeményezni fogja online szavazás lehetőségét.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságban tartandó népszavazás „évtizedekre teljesen megváltoztatja Oroszország fejlődésének vektorát”, és

az új területek „befogadása” nyomán „a világ geopolitikai átalakulása visszafordíthatatlanná válik”.

„Az Oroszország területére való betolakodás olyan bűncselekmény, amelynek elkövetése lehetővé teszi az összes önvédelmi erő alkalmazását” - írta Medvegyev.

„Államunk alkotmányának módosítását követően Oroszország egyetlen jövőbeli vezetőjének, egyetlen tisztségviselőnek sem áll módjában visszafordítani ezeket (a Donyec-medencei köztársaságok Oroszországhoz csatlakozásáról szóló)  döntéseket” - írta a volt orosz államfő.

Hangot adott véleményének, hogy a népszavazások nemcsak a Donyec-medencei „köztársaságok” és „más felszabadított területek lakosainak rendszerszintű védelme, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak”.

Rogyion Mirosnyik, a Luhanszki Népköztársaság moszkvai képviseletének vezetője, szintén a Szolovjov Live médiacsatornán egyebek között kijelentette, hogy az Oroszországhoz való csatlakozás kiegyenlítené az ukrán hadsereg ellen harcoló erők felfegyverzettsége közötti különbségeket. Közölte, hogy a szakadár entitás „pártatlan” országokat fog felkérni arra, hogy küldjenek megfigyelőket az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásra.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.