2021. március 6., 10:55

Helyreállítaná a partnerséget az EU és az USA közt von der Leyen és Biden

Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével egyeztetett telefonon pénteken Joe Biden amerikai elnök, és kifejezte elkötelezettségét az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti partnerség helyreállítása és újjáélesztése mellett - adta hírül közleményében a Fehér Ház.

Ursula von der Leyen Joe Biden
Fotó: TASR/AP

A közlemény szerint a többi között megállapodtak abban, hogy

négy hónapra felfüggesztik a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által korábban jóváhagyott - az Airbus-Boeing-üggyel kapcsolatos - vámok kivetését,

és törekednek a régóta folyó vita megoldására.

Az Egyesült Államok, valamint az Európai Bizottság között 2004 óta húzódik vita a világ két legnagyobb repülőgépgyártója, az amerikai Boeing és a francia Airbus anyagi támogatásáról.

A WTO vitarendezési testülete 2018 májusában az Európai Uniót, 2019 áprilisában viszont az Egyesült Államokat marasztalta el.

A WTO választottbírósága 2019. októberében mondta ki, hogy évi 7,5 milliárd dollár kárt okoztak az Egyesült Államoknak az Airbusnak kölcsönök formájában nyújtott, tiltott uniós támogatások. Ezért engedélyezte, hogy az Egyesült Államok büntetővámot vessen ki 7,5 milliárd dollár értékű európai termékre. A Kereskedelmi Világszervezet tavaly októberben engedélyezte az Európai Uniónak, hogy 4 milliárd dollár értékű amerikai terméket sújtson büntetővámmal a Boeingnek nyújtott, tiltott támogatások miatt.

A mostani megállapodás kiváló hír a vállalkozások és az ipar számára az Atlanti-óceán mindkét partján

- hangoztatta Ursula von der Leyen az amerikai elnökkel folytatott beszélgetését követően.

Az Európai Bizottság elnöke szerint az rendkívül pozitív jelzés az EU és az Egyesült Államok közötti jövőbeni gazdasági együttműködést illetően. 

A Fehér Ház közleménye szerint a két vezető egyetértett abban, hogy fontos az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti szoros együttműködés

a COVID-19 járvány visszaszorítása érdekében. Ursula von der Leyen meghívta az amerikai elnököt egy májusi, Rómában tartandó egészségügyi témájú csúcstalálkozóra Rómába.

Von der Leyen és Joe Biden között szó volt még a globális gazdasági fellendülésről, az éghajlati válság kezeléséről és a demokrácia megerősítése érdekében teendő intézkedésekről. Megállapodtak abban is, hogy együttműködnek a közös kihívásokat jelentő ügyekben is, ezek sorában mindenekelőtt Kínát, Oroszországot, Fehéroroszországot, Ukrajnát és a Nyugat-Balkánt említették.
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!