2021. január 11., 16:01

Hegyi-Karabah: Putyin a rendezésről tárgyal Moszkvában az azeri államfővel, és az örmény miniszterelnökkel

A hegyi-karabahi konfliktus rendezésének újabb lépéseiről kezdett tárgyalásokat Vlagyimir Putyin orosz elnök, Ilham Aliyev azeri államfő és Nikol Pasinján örmény miniszterelnök hétfőn Moszkvában.

Fotó: TASR/AP

A három vezető első alkalommal találkozott a hegyi-karabahi fegyvernyugvás kezdete, november közepe óta.

Putyin közölte, hogy a tűzszüneti megállapodás pontjait a felek következetesen betartják, ami megteremti a feltételeit a konfliktus méltányos, az örmény és az azeri nép érdekeit egyaránt szolgáló rendezésének.

Mint mondta, Hegyi-Karabahban nyugalom van, és a területre november 14. óta 48 ezer menekült tért vissza.

Putyin a megoldandó feladatok között nevezte meg

a regionális gazdasági, kereskedelemi és közlekedési kapcsolatok blokádjának feloldását. Mint mondta, a kérdést egy háromoldalú, miniszterelnök-helyettesi szintű munkacsoport fogja megtárgyalni.

A Kreml tájékoztatása szerint Putyin külön-külön is tárgyal majd Aliyevvel és Pasinjánnal.

Az örmény miniszterelnök moszkvai vizitje ellen többtucatnyi ellenzéki aktivista tiltakozott Jerevánban, megpróbálva lezárni a reptérre vezető utat, amit a rendfenntartó erők erő alkalmazásával akadályoztak meg.

Az orosz fővárosban működő örmény nagykövetség előtt is tüntetés volt.

Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd a magát függetlennek kinyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta több fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azeriek között. A térségben idén szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán megkísérelte fegyverrel visszafoglalni az enklávét és a környékét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.
A harcok, amelyek mindkét oldalon több ezer ember életét követelték, a november 9-én kihirdetett tűzszüneti megállapodással értek véget. Oroszország kétezer békefenntartót vezényelt a térségbe a tűzszünet fenntartására.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.