Hazatért Bolíviába Evo Morales korábbi elnök

2020. november 9., 19:45
ma7 | MTI

Hazatért hétfőn argentínai száműzetéséből Bolíviába Evo Morales, a latin-amerikai ország egykori elnöke.

Luis Arce és Evo Morales
Fotó: Diarios Bonaerenses
Luis Arce és Evo Morales

Helyszíni beszámolók szerint Moralest több száz híve kísérte az argentin-bolíviai határhoz, és elbúcsúzott tőle Alberto Fernández argentin elnök és Cristina Kirchner alelnök is, aki hozzátette: Moralesnek mindig lesznek barátai Argentinában.

A Mozgalom a Szocializmusért (MAS) párt alapítójaként is ismert Morales a 2019-es választásokon még mint az ország hivatalban lévő elnöke indult, és a hivatalos eredmény szerint megnyerte a voksolást, ezáltal a negyedik mandátumát szerezte volna meg. Az ellenzék azonban csalást kiáltott, tüntetések kezdődtek, zavargások törtek ki, majd a hadsereg kihátrált Morales mögül, ő pedig lemondott, és előbb Mexikóba, majd Argentínába távozott.

Az átmeneti kormány idején terrorizmus miatt vádat emeltek ellene, ám az október 18-i elnökválasztást követően, amelyen a volt elnök párttársa, a Morales idején a gazdasági tárca élén álló Luis Arce győzött, visszavonták az ellene kiadott elfogatóparancsot.

Morales Arce győzelmét követően már leszögezte, hogy haza fog térni, hozzátéve, hogy amennyiben engedik neki, szakszervezeti munkát vállal, és emellett haltenyésztéssel akar foglalkozni. Leszögezte, hogy nem vállal tisztséget Arce kormányában, de támogatni fogja őt.

Mindeközben Acre egyelőre nem jelentette be a kabinetjét, amelynek megalakulását követően a koronavírus-járvány okozta terhekkel és az országot sújtó gazdasági nehézégekkel egyaránt meg kell birkóznia.

A Morales vezette Bolívia az Egyesült Államokkal szemben álló, baloldali vezetésű latin-amerikai országok csoportjába tartozott.