2022. szeptember 6., 09:57

Hatvannál több halottja, több száz sérültje van a kínai földrengésnek

Hatvanötre emelkedett a délnyugat-kínai Szecsuan tartományban hétfőn pusztító súlyos földrengés halálos áldozatainak száma - jelentette a pekingi állami média kedden.

Kína földrengés
Fotó: TASR/AP

Csaknem 250 sérültet ápolnak, több tucatnyian válságos állapotban vannak.

A mentőalakulatok tovább dolgoznak a földrengés által elzárt területen rekedt több mint 200 ember kimentésén, a hozzájuk vezető utak megtisztításán, a távközlési összeköttetés, az áram- és vízszolgáltatás helyreállításán, és élelmiszer-utánpótlást juttatnak a 6,8-as erősségű földmozgás károsultjainak.

A 2017 óta tapasztalt legsúlyosabb földrengés hétfőn déltájban érte Szecsuant,

epicentruma a tartomány nyugati részén, Luding megyében, hegyvidéki területen volt, de az onnan több száz kilométerre fekvő Sanhszi és Kujcsou tartományokban is érezhető volt.

Az állami televízió szerint 243 ház összedőlt, több mint 13 ezer pedig különböző mértékű károkat szenvedett. Négy szálloda és több száz lakás is megrongálódott.

Több városban megszakadt az áramszolgáltatás, országutakban, kisebb vízerőművekben is károk keletkeztek.

Szecsuanban gyakoriak a földrengések, különösen a tartomány nyugati, hegyvidéki, szeizmikusan aktív területén, mely a Tibeti-fennsík keleti szélével határos. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb katasztrófája a 2008-as, 8-as erősségű vencsuani földrengés volt, amelyben csaknem 70 ezer ember veszítette életét.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.