cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2024. február 7., 17:18

Háromlépcsős tűzszünettervezetet terjesztett elő a Hamász

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet a január végi párizsi tárgyalások alapján született tűzszüneti tervezetre válaszul szerdán háromlépcsős saját tűzszünetjavaslatot terjesztett elő, amelyben az általa irányított Gázai övezetben zajló hadműveletek 4,5 hónapra szóló felfüggesztésére szólít.

izraeli támadás a Gázai-övezetben
Fotó: TASR/AP

A Reuters hírügynökséghez is eljuttatott tervezet szerint a fegyvernyugvás ideje alatt sor kerülne az Izrael elleni, október 7-i átfogó támadás óta fogva tartott túszok szabadon engedésére mindkét oldalon, az izraeli csapatok Gázai övezetből való kivonulására és az utolsó fázisban a háború végleges befejezéséről szóló megállapodás aláírására is.
A javaslat szerint a háború sújtotta övezet újjáépítése az izraeli csapatok kivonulása után kezdődne meg.

Az első fázisban a Hamász a nőket, a 19 év alatti fiatalokat és az idős, beteg túszokat engedné el az Izraelben bebörtönzött palesztin gyerekekért és nőkért cserébe, emellett Izrael kivonulna az övezet lakott területeiről.

A második szakasz csak akkor kezdődne el, ha a két fél közvetlen tárgyalásokat kezdeményezne a háború lezárásáról. Ebben a szakaszban szabadon engednék a maradék fogvatartott férfiakat, Izrael pedig teljesen kivonulna a palesztin övezetből. A harmadik szakaszban az áldozatok holttestének cserejére kerülne sor.

Izrael egyelőre nem reagált az előterjesztésre, de korábban már többször leszögezte, hogy csapatai mindaddig nem vonulnak ki az övezetből, amíg a területet meg nem tisztították a Hamász politikai és katonai gépezetétől.

A Hamász javaslatáról szó volt Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő és Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerdai tárgyalásain. A tervezetet katari és egyiptomi közvetítéssel juttatták el az amerikai és az izraeli vezetéshez - mondta el Ezzat er-Risk, a Hamász politikai vezetésének egyik tagja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.