2022. október 15., 18:16

Harmadik ötéves elnöki ciklusát kezdheti meg a kínai államfő

Vasárnap kezdődik a Kínai Kommunista Párt (KKP) kongresszusa, amelyet tízévente kétszer rendeznek meg, és amelyen - politikai kihívó híján - várhatóan újraválasztják Hszi Csin-ping kínai államfőt, aki harmadik ötéves elnöki ciklusát kezdheti meg a világ második legnagyobb gazdaságának élén.

Kína 70 éves
Fotó: TASR/AP

A több mint 100 éves KKP október 16-23. között rendezett 20. pártkongresszusának szervezési részleteit szigorú titoktartás övezi. Az egyhetes kongresszuson résztvevő 2296 pártküldött megválaszthatja a kínai elnök által személyesen kiválasztott politikai vezetőket.

A 69 éves Hszi Csin-ping elnöki mandátumát a kínai törvények nem korlátozzák, és még nem jelölte ki lehetséges utódját sem tízéves elnöki periódusát követően.

A 96 millió párttagot számláló KKP-t a több száz fős központi bizottság (kb), a mintegy 25 fős politikai bizottság (pb), valamint a pb tagjaiból álló, szűk körű, 7-9 fős pb állandó bizottság irányítja.

A pártkongresszuson nem várható jelentős változás a jelenlegi kínai politikai és gazdasági rendszer felépítésével és működésével kapcsolatban.

Széleskörű korrupcióellenes kampányával és az ellenzéki, több szólásszabadságot követelő vélemények elfojtásával Hszi Csin-ping elnök lényegében mindenfajta politikai ellenzéket eltávolított, a kulcsfontosságú politikai posztokra pedig hozzá hűséges vezetőket nevezett ki.

A kínai államfő több ízben hangsúlyozta:

az erőskezű vezetés nélkülözhetetlen a KKP tekintélyének és a kormányzás legitimációjának megőrzéséhez, és felhívta a párttagok figyelmét a Szovjetunió összeomlására, amelyet szerinte az okozott, hogy a szovjet vezetőknek megingott a hite a szocialista ideológiában.

Hszi elnök keményvonalas "zéró koronavírus" politikája több tízmillió kínait kényszerített karanténba, jelentősen korlátozta az utazási lehetőségeket, és egyre növekvő költségekkel terhelte a kínai gazdaságot. Mindez szokatlanul élénk tüntetéseket eredményezett az elmúlt években, és ezen a héten már Hszi-ellenes feliratok is megjelentek a kínai főváros Hajdian nevű üzleti negyedében.

A kínai hatóságok mindenfajta online fórumot és párbeszédet betiltottak a tüntetésekkel kapcsolatban, a kormány szerint pedig szükség van a szigorú Covid-ellenes intézkedésekre, hogy a világ legnépesebb államában megakadályozzák a fertőzés terjedését.

Hszi elnök eddig lényegében nem változtatott a kínai külpolitika irányvonalán sem, különösen azokon a területeken (Dél-kínai-tenger, orosz-ukrán háború, Moszkva-barátság, Tajvan, hszincsiangi ujgur muzulmán kisebbség, hongkongi tüntetések), amelyek már eddig is rendszeresen kiváltották az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, az Európai Unió és Kína térségbeli szomszédai (Japán, India, Ausztrália) rosszallását és rendszeres büntetőintézkedéseit (kínai politikai és gazdasági vezetők utazási és pénzügyi korlátozása).
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.