Harcba szállnak a francia Republikánusok

2021. július 24., 08:17
ma7

A franciaországi Île-de-France régió elnöke, Valérie Pécresse csütörtökön bejelentette, hogy elindul a jövő évi elnökválasztáson. Az még kérdéses, hogy a Republikánusok meg tudnak-e egyezni egy jelöltben vagy előválasztást tartanak, mindenesetre hiányoznak az olyan nagy formátumú jobboldali politikusok, mint Jacques Chirac vagy Nicolas Sarkozy.

Jobboldali jelölt
Fotó: Twitter
Valérie Pécresse elnökjelölt
Kész vagyok arra, hogy a köztársaság első női elnöke legyek”

– a Le Figaro című francia jobboldali napilapnak nyilatkozva jelentette be Valérie Pécresse politikus, hogy elindul a jövő évi elnökválasztáson. A Párizst is magába foglaló Île-de-France régió vezetője úgy fogalmazott:

Szeretném rendbe tenni az országot. 2022-ben Franciaországnak mindent elölről kell kezdenie. Ezen a nyáron elkezdem az utazásaimat, hogy személyesen találkozhassak a francia emberekkel.”

Az 54 éves politikus, aki kétszer volt kabinetminiszter és a kormány szóvivője Nicolas Sarkozy elnöksége idején, nem hivatalos tagja a Republikánusok pártjának. Négy évvel ezelőtt létrehozta saját, Soyons Libres (Legyünk szabadok) nevű politikai mozgalmát azért, hogy megakadályozza, hogy a jobboldal 2017-es választási kudarca után a jobboldali szavazók a centrista-liberális ­Emmanuel Macron vagy a radikális jobboldali Marine Le Pen felé húzzanak. Valérie Pécresse most úgy fogalmazott: sajnálja, hogy az elmúlt öt évben „nagyon kevés reformot” hajtottak végre.

„Rossz választások, félintézkedések, határozatlanság” – vonta meg a mérleget az elmúlt időszakról Pécresse. Majd határozottan hozzátette: „rendet akar tenni az országban”.
Most mindenki megértette, hogy az elnökválasztás hármas mérkőzés lesz”

– jelentette ki korábban, a júniu­si regionális választások után Xavier Bertrand, az északi, bevándorlás által súlyosan érintett Haute-de-France újraválasztott régióelnöke, aki már márciusban szintén jelezte: Macron és Le Pen kihívójaként indul az elnökválasztáson.

A jobboldalon Valérie Pécresse előtt csak Xavier Bertrand nyilvánította magát hivatalosan jelöltnek, de kategorikusan kijelentette, hogy nem hajlandó részt venni egy lehetséges republikánus előválasztáson. Bertrand-dal ellentétben Pécresse elmondta: nyitott arra, hogy részt vegyen egy ilyen megméretésen. Úgy fogalmazott:

kötelességünk egyesülni, együtt játszani, mert egyetlen jelöltre van szükségünk a jobboldali szövetségből. Nem félek az előválasztástól”

– tette hozzá.

Soós Eszter Petronella Franciaország-szakértő szerint

a Republikánusoknál az a kérdés, hogy az általuk kijelölt szeptember 25-i kongresszuson meg tudnak-e állapodni egy jelöltben vagy inkább előválasztást tartanak.

A szakértő kiemelte, hogy Xavier Bertrand nem véletlenül hiányzott a különböző republikánus jelölteket összefogó hét eleji találkozóról, ugyanis nincs jó viszonya volt párttársaival. Szerinte a jobboldalon legtöbben abban reménykednek, hogy kikerülhetik az előválasztást és találnak egy mindenki számára elfogadható jelöltet, ugyanakkor jelenleg nincs olyan komoly személy, aki kiemelkedne a mezőnyből és egyértelműen a második fordulóba jutásra esélyes, ellentétben a korábbi, meghatározó jobboldali politikusokkal, mint Jacques Chirac vagy Nicolas Sarkozy.

A Politico közvélemény-kutatási adatai szerint ha most lennének a választások, Xavier Bertrand az első fordulóban a szavazatok 17 százalékát gyűjtené össze, így Macron és Le Pen mögött a harmadik helyen végezne. A legfrissebb felmérések szerint az is látható, hogy a jelenlegi elnök, Emmanuel Macron támogatottsága megnőtt: 31:24 százalékos arányban vezet Marine Le Pennel szemben az első fordulóban. Soós Eszter Petronella úgy látja: az elnök népszerűségi mutatójának emelkedése betudható annak, hogy többek között a koronavírus-járvány harmadik hullámának végén felszabadult a közhangulat az országban, ugyanakkor nincsenek nagy társadalmi konfliktusokat okozó reformbejelentések sem.

Az elnökválasztás két fordulóját 2022. április 10-én és 24-én tartják.

Kövesse facebook oldalunkat is!