2021. február 27., 14:16

Hamarosan sor kerül arra a perre, amelyben elmarasztalhatják azt a török bankot, amely közreműködött abban, hogy Irán megkerülje a nemzetközi szankciókat

Recep Tayyip Erdogan török elnöknek szinte nem volt olyan találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel, amelyen ne hozta volna szóba a Halkbank ügyét - idézte a Der Spiegel című német hetilap szombaton megjelent cikkében John Boltont, Trump elnök egykori nemzetbiztonsági tanácsadóját.

erdogan
Fotó: Tasr/AP

A török állami pénzintézet ellen néhány héten belül kezdődik New Yorkban az a per, amelyben elmarasztalhatják a bankot azért, mert közreműködött abban, hogy Irán megkerülje az ellene atomprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciókat.

A vád szerint a Halkbank törvénytelenül mozgatott az évek alatt összesen mintegy 20 milliárd dollárt, amely Irán olajexport-bevételéből származott:

intézte, hogy Irán aranyat vásárolhasson, ám a nemesfémet úgy tüntette fel, mintha Teherán élelmiszert és gyógyszert vett volna, amelyeknek az importját nem tiltották az Irán elleni ENSZ-szankciók.

Az ügyben eljáró amerikai ügyész, Geoffrey S. Berman szerint a törvénytelen ügyletekben számos magas beosztású török kormánytag is részt vett, fejenként több millió dolláros kenőpénzekért.

Bolton elmondása szerint Erdogan azt szerette volna elérni Trump elnöknél - sőt, már hivatali elődjénél, Barack Obamánál és az azóta elnökké választott Joe Biden akkori alelnöknél -, hogy az illetékes New York-i kerületi ügyészség állítsa le az eljárást a török bank ellen.

Trump elnök állítólag 2019 áprilisában jelezte Erdogannak, hogy William Barr igazságügyi miniszter és Steven Mnuchin pénzügyminiszter személyesen foglalkoznak a Halkbank ügyével.

Nagyon közel vagyunk a megoldáshoz

- mondta az amerikai elnök telefonon török hivatali partnerének.

Az ügyet jól ismerő források szerint William Barr nyomás alá helyezte Geoffrey Berman manhattani ügyészt, hogy tekintsen el a török bank elleni eljárástól.

Berman erre nem volt hajlandó.

Ha a bankot elmarasztalja a New York-i bíróság, a Der Spiegel szerint

akár 20 milliárd dollár pénzbüntetést is kaphat, vagy kizárhatják a SWIFT nemzetközi banki átutalási rendszerből.

A német hetilap értékelése szerint mindkét eset feltehetően a török állami pénzintézet végét jelentené.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!