2023. április 4., 09:43
Frissítve: 2023. ápr. 4. 12:20

Halálos vonatszerencsétlenség Hollandiában

Sokan súlyosan megsérültek és legalább egy ember életét vesztette, amikor egy legkevesebb ötven embert szállító személyvonat tehervonatnak ütközött és kisiklott, majd lángba borult - jelentette kedden kora reggel a helyi mentőszolgálat.

vonatszerencsétlenség - Hollandia
Fotó: TASR/AP

A személyvonat első kocsija a sínekről letérve egy mezőre hajtott - közölte az ANP hírügynökség. A második kocsi az oldalára borult és tűz ütött ki benne.

A baleset a Hága és Amszterdam között fekvő Voorschoten közelében történt kedden hajnali 3.25 órakor.

Hatósági közlések szerint a szerencsétlenségben legalább egy ember meghalt és mintegy harmincan megsérültek. A helyszínre érkező tűzoltóság szóvivője elmondta, 19 utast szállítottak kórházba, a többieket a helyszínen látták el.

A televíziós felvételeken látható, amint egy ember rögtönzött hídon kel át a sínek melletti csatornán a sötétben, hogy a vonathoz jusson.

A holland vasúttársaság (NS) a Twitteren azt írta, hogy a baleset miatt a Leiden és Hága egyes részei közötti járatok nem közlekednek. a baleset oka egyelőre ismeretlen.

A holland miniszterelnök együttérzését fejezte ki a halálos vonatbaleset miatt

Mark Rutte holland miniszterelnök együttérzését fejezte ki, és szörnyű balesetnek nevezte a kedd hajnalban, Voorschotennél történt vonatbalesetet, amelyben egy ember meghalt és legalább harmincan megsérültek.

A legkevesebb ötven embert szállító személyvonat tehervonatnak ütközött és kisiklott, majd lángba borult.

A baleset a Hága és Amszterdam között fekvő Voorschoten közelében történt kedden hajnali 3.25 órakor.
Mark Rutte a Twitteren közzétett üzenetében sok erőt kívánt az érintetteknek és hozzátartozóiknak.
John Voppen, a ProRail holland pályaüzemeltető cég vezérigazgatója újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "fekete nap ez a holland vasút számára". Megerősítette: a vasúttárság ki fogja vizsgálni a történteket. A vezérigazgató szóvivője útján azt közölte: a ProRail Voorschotenben az éjszaka folyamán munkálatokat végzett.

A síneken végzett munka miatt négy vágányból kettőt lezártak.

Mind a holland miniszterelnök, mind a ProRail vezérigazgatója támogatásáról biztosította az érintetteket és szeretteiket.
Vilmos Sándor holland király és Maxima királynő rövid nyilatkozatot adott ki kedd délelőtt. A Twitteren is közzétett üzenetükben azt írták: "gondolataink a voorschoteni vonatbaleset áldozataival és családjaikkal vannak. Mélyen együtt érzünk azokkal, akik most félelemben és bizonytalanságban vannak".

Nadine Stemerdink, Voorschoten polgármestere hihetetlenül tragikus balesetnek nevezte a történteket, és azt mondta, együttérez az érintettekkel és hozzátartozóikkal.

A The Dutch News című angol nyelvű holland hírportál azt írta,

a baleset sérültjei közül tizenkilencet az utrechti kórház sürgősségi osztályára szállítottak, további 20 ember számára a helyszínen biztosítottak ellátást.

Két súlyos sérültet a leideni kórházba vittek - közölték.

A holland vasúttársaság (NS) a Twitteren azt írta, hogy a baleset miatt a Leiden és Hága egyes részei közötti járatok nem közlekednek. A baleset oka egyelőre ismeretlen.

Wouter Koolmees, az NS igazgatója közölte: az esetet alaposan kivizsgálják. "Mint mindenki másnak, nekem is sok kérdésem van, és pontosan tudni akarjuk, mi történt" - tette hozzá.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.