lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2021. május 13., 09:58

Halálos csúcs

Egy svájci és egy amerikai hegymászó az első két halottja az idei mászószezonnak a Mount Everesten (Csomolungma).

Csomolungma
Mount Everest
Fotó: unsplash.com

Mindketten a déli, nepáli oldalon, a csúcs közelében haltak meg - közölte csütörtök Mingma Sherpa, a katmandui központú Seven Summit Treks túraszervező ügynökség elnöke.

Tájékoztatása szerint mindkét hegymászó az ügynökség ügyfele volt. A svájci hegymászó, a 41 éves Abdul Waraich felért a 8848 méteres csúcsra, és már a visszaúton támadtak egészségi problémái. Az amerikai hegymászó, az 55 éves Puwei Liu hóvakságban és kimerültségben halt meg a legmagasabb, 4-es táborban anélkül, hogy feljutott volna a csúcsra.

Nepál idén rekordszámú, 408 külföldinek adott mászóengedélyt, közülük már több mint százan megmászták a világ legmagasabb hegycsúcsát.

Az idei csúcshódítók között szerepel Mohamed Hamad Mohamed ál Halifa bahreini herceg, aki az országba érkezésekor kisebb botrányt okozott azzal, hogy a nepáli egészségügyi hatóságok engedélye nélkül 2000 dózis koronavírus elleni vakcinát is magával vitt adományként.

Feljutott "a világ tetejére" a brit Kenton Cool is, aki már 15. alkalommal mászta meg a Csomolungmát. Egy nepáli serpa, Kami Rita pedig megjavította saját világrekordját az Everest 25. meghódításával.

A pandémia miatt Kína idén csak pár tucat hegymászónak, kizárólag alacsony fertőzésveszélyű tartományokból való kínai állampolgároknak engedélyezte a Mount Everest megmászását az északi oldalon, és választóvonal meghúzását jelentette be a talpalatnyi csúcson az esetleges fertőződés megelőzésére.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.