cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. október 20., 14:46

Halálos áldozatai is vannak a Skóciában áradást okozó Babet viharnak

Már két halálos áldozata van a Skóciára lecsapó Babet viharnak és az esőzés okozta áradásoknak, amelyek miatt több száz ház lakóit evakuálni kellett, és ezrek maradtak áram nélkül.

Halálos áldozatokat is követelt
Dühöngő elemek
Fotó: TASR

Egy 57 éves nő holttestét csütörtök délután találták meg a megáradt Lee folyóban, Skócia keleti részén, Glan Esknél. Humza Yousaf skót miniszterelnök az X-en részvétét fejezte ki a nő halála miatt.

A BBC News pénteki online kiadása egy újabb halálos áldozatról is beszámolt. Az 56 éves férfi szintén csütörtökön vesztette életét, mert az Angus megyei Forfarban egy fa rádőlt a furgonra, amit vezetett.

Aberdeenshire-ben egy másik sofőr után is folyik a kutatás, aki a víz fogságába került.

A parti őrség és a tűzoltóság házról házra járva próbálta meggyőzni a Brechin településen lakókat, hogy hagyják el otthonukat, miután a biztonságuk érdekében mintegy négyszáz ház evakuálását rendelték el.

A skót környezetvédelmi hivatal figyelmeztetést adott ki amiatt, hogy mindeddig példátlan mértékben, a rendes vízállásánál akár öt méterrel magasabbra is nőhet az Esk folyó vízszintje. A hivatal a súlyos áradások miatt Angusra, Brechinre és a szomszédos Finavonra, valamint Tannadice-re adott ki riasztást, továbbá Marykirk és Aberdeenshire lakóit is figyelmeztették.

A csütörtöki rendkívüli felhőszakadás miatt Skóciában több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül, főként Aberdeenshire-ben és Angusban - közölte a helyi áramszolgáltató hozzátéve, hogy estére csaknem 18 500 háztartásban sikerült helyreállítani a szolgáltatást.

A viharos időjárás miatt Angusban bezárták az iskolákat, Aberdeenshire-ben pedig törölték a temetéseket.

Az Aberdeenshire-ben lévő Stonehavennél hétméteres hullámok ostromolták a partot, és a helyi tanács figyelmeztette a lakosságot: álljon készen arra, hogy esetleg el kell hagynia otthonát.

Csütörtökön vörös fokozatú riasztást adtak ki az illetékes hatóságok az Egyesült Királyság egyes részeire - főleg Kelet-Skóciára - a várható erős széllökések és villámárvizek miatt. A szombatig érvényes figyelmeztetés szerint az egyhavi mennyiségnek megfelelő várható csapadék és a nyomában keletkező árvíz akár napokra is elvághat a külvilágtól egyes településeket.

A meteorológiai szolgálat szerint több napon át akár napi 200-250 milliméter eső is eshet Skócia keleti részén.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.