2020. szeptember 7., 13:00

Halálbüntetés fenyeget több vádlottat Vietnamban egy földvitával kapcsolatos perben

Gyilkosság vádjával akár halálbüntetést is kiszabhatnak Vietnamban arra a 25 vádlottra, akiknek hétfőn kezdődött meg a pere Hanoiban egy erőszakba torkollt földvita ügyében.

konnygazgranat.jpeg
Fotó: archívum

Január elején a Hanoitól 30 kilométerre délnyugatra található Dong Tam falujában véres összecsapások robbantak ki egy hatósági razzia során a helyi lakosok és a rendőrök között. Három rendőr és egy helyi falubéli vezető meghalt.

A Dong Tam-i földvita 2017-ben robbant ki, miután a falusiak szerint jogtalanul kisajátították a környékbeli földeket, hogy falat húzzanak egy közeli katonai repülőtér köré. A földvitával kapcsolatosan tartottak razziát a faluban a hatóságok: mintegy háromezer rendőr lepte el a települést, beszámolók szerint könnygázt, gumilövedéket és éleslőszert is bevetettek.

A művelet alatt lezárták a környéket, és a kommunikációs vonalakat is elvágták. A hatóságok szerint a falubeliek kézigránátokkal, Molotov-koktélokkal és késsel támadtak a biztonsági erőkre.

Jogvédő szervezetek akkoriban arról számoltak be, hogy a hanoi kormány az esetet követően a közösségi oldalakon tiltakozó aktivistákra is lecsapott, és többeket közülük őrizetbe vetetett.

A Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet szerint a hatóságok a hétfőn indult perben súlyos büntetéssel akarják megtorolni az esetet, hogy a jövőben senkinek ne jusson eszébe szembeszállni az állam döntéseivel.

A szervezet szerint korlátozott a vádlottak hozzáférése a jogi védelemhez.
Ítélet tíz nap múlva várható.

Megosztás
Címkék