2022. március 30., 18:15

Háború Ukrajnában: menekülnek az állatok is, ha tudnak

Háborúban szenvednek az állatok is. Bár az elsődleges figyelem – helyesen – az otthonaikat elvesztő, fizikai és lelki sérüléseket szenvedő, politraumatizált emberekre irányul, de nem szabad megfeledkeznünk az állatokról sem, főként az állatkertekben levőkről, akik nem önként választották ezt a lehetőséget.

Ukrajna, háború, állatmentés
Egy akvárium és egy macska kapott újabb esélyt
Fotó: Twitter

A (geo)politika gyakran a vadak életébe is beleszól. Itt van például a dél-csehországi szarvasok esete. Csehországot és a kapitalista Ausztriát és Nyugat-Németországot a múlt rendszerben vasfüggöny választotta el. A határkerítés azonban nemcsak a "disszidálni" vágyó embereket fogta vissza, hanem az állatok természetes vonulásának is útjába állt. Az erdő vadai egy darabig nézték, nézték az új jelenséget, aztán megszokták.

A Šumava cseh, illetve német oldalán élő szarvasok tucatjait a természetvédők 2005 és 2011 között elektromos nyakörvvel látták el, amely folyamatosan regisztrálta az állatok mozgását. Az adatok összegzéséből és kiértékeléséből kiderült: a cseh szarvasok vándorlásaikban még ma is csak a legritkább esetben lépik át azt a határt, amely egykoron villanyáramos drótkerítéssel választotta el egymástól a szocialista Csehszlovákiát a kapitalista Nyugat-Németországról.

Miután a drótkerítés csehszlovák területen volt, a német szarvasok akárcsak valamikor, most is átjárnak legelni a szomszédokhoz. Közben a vasfüggöny lehullott, rendszerek omlottak, a szarvasok meg közben boldogan bőgtek, mit sem tudva erről.

Megváltoztatva a megváltoztatandókat, a szabadságot különféle mértékben birtokló ukrajnai állatok is hasonló helyzetbe kényszerültek. Mobilitás szempontjából a vadak vannak a legjobb helyzetben, bár az orosz invázió a vemhességi, szaporodási, utódnevelési időszakra esett, a felvonuló haditechnikai és a csatazaj azonban menekülésre, folyamatos mozgásra kényszeríti az állatokat, amelyek így a hidegben többletenergiát kénytelenek leadni.

A háziállatok közül a kis termetűek vannak szerencsés helyzetben. Egy kijevi palotapincsit könnyedén a hóna alá kaphat menekülni kényszerülő gazdája, de egy hízódisznó vagy szarvasmarha menekülési esélyei hatványozottan rosszabbak. A házi kedvenceket, aki tudja, magával hozza. A pozsonyi főpályaudvaron is láthatunk ukrán családokat, akik pórázon vezetik kutyájukat, vagy hordozóban hoztak magukkal egyéb házi kedvencet.

A közösségi médiában "nagyot ment" annak a civil ruhát viselő fegyveresnek a képe, aki egy macskát és egy akváriumi halat próbált biztonságba helyezni. A fotó még a háború elején készült, a derék fegyveres azóta más fotón nem bukkant fel. (E cikk nyitóképe.)

A Love Cats World macskakedvelő (imádó?) oldal is rendszeresen foglalkozik a háború miatt gazdátlanná vált és kóbor házi kedvencekkel. A szervezet honlapjának nyitóoldalán szinte csak ukrajnai macskákról szóló hírek vannak, ami a háború egyfajta sajátos szűrön át történő leképezését jelenti. A szervezet önkéntesei az elsők között mentek macskákat menteni.

Vannak azért sikersztorik is, amikor egy állat gazdáját sikerül külföldön megtalálni, és újra magához ölelheti a kedvencét. Ezt csak az értheti, akinek van macskája.

A kutyákkal ugyanez a helyzet. A nélkülöző négylábúaknak már a konfliktus kezdeti szakaszában gyűjteni kezdték a kutyatápot a nyugati országokban is.

Március 6-án, tíz nappal a támadás kezdete után a kijevi állatkertről posztoltak fotókat. A gondozók nem mentek el, hiszen akkor ellátás nélkül maradtak volna főváros állatkertjének lakói.

A Kijevtől 25 kilométerre északra található Demidiv faluban levő állatpark a leghevesebb harcok idején "humanitárius folyosó" megnyitását kérte a szállítható állatok evakuációjához, illetve élelmet kért azoknak az állatoknak, amelyeket nem lehet elszállítani – számol be róla a The Independent.

A Kijev melletti Save Wild állatpart lakóit a lengyelországi Poznan állatkertje fogadta be. Ez az oroszlán sem érti, miért dobozolták őt be...

Ez a két növendék oroszlán, Tsar és Jamil Lvivből szerencsésen eljutott a belgiumi Oudsbergenben levő  Natuurhulpcentrum nature centre-be. Hogy visszajutnak-e Lvivbe, egyelőre kérdéses. Az állatok ikrek, egy évesek.

ukrán oroszlán belgiumban
Fotó:  Az állatkert felvétele

Tim Locks nagy-britanniai háborús veterán egy oroszlánt és egy farkast szállított Romániába. A férfi március 19-én indult el egy furgonnal a zaporozsiai állatkertből.

Március 23-án érkezett meg Romániába, biztonságba helyezve az állatokat a radauti állatkertben.

 

A harkivi Feldman Ecopark a Facebook oldalán arról számolt be, hogy az állatkert területét folyamatosan lövik az orosz erők, így kénytelenek voltak lakóik evakuációja mellett dönteni. A videón menekülő kenguruk láthatók.

Mikolajiv is intenzív ágyú- és rakétatűz alatt áll. Nem azért, mert itt van Ukrajna legnagyobb állatkertje, hanem mert itt van az ukrán tengerészgyalogság parancsnoksága, egyben ez a 36. Tengerészgyalogos Dandár központja is. Persze, van, hogy az orosz rakéták, szándékosan, vagy véltelenül félremennek. Tegnap például a kormányzóság épülete kapott találatot. Itt található Ukrajna legnagyobb állatkertje is, melynek a napokban szintén "kijut a jóból". A harcok a kerítéstől pár méterre folynak. Az állatok a fegyverropogástól felettébb idegesek. Február 27-én egy rakéta csapódott be az állatkertbe, darabjai jelenleg az állatkert 120 éves múzeuma előtt láthatók. Az állatkert igazgatója elmondta, 4000 darab állatot tartanak. Nincs elég jármű, az utakat lövik, és hideg van a trópusi állatok mozgatásához, evakuációjuk a számukra fagyos ukrajnai tavaszban az életükbe kerülhetne. 100 gondozó beköltözött az állatkertbe, hogy csökkentsék a városban való mozgással járó veszélyeket, lehetőségeikhez mérten próbálják ellátni az állatokat, várva sorsuk jobbra fordulását. Az állatkertről ide kattintva nézhet meg egy videót.

 

 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.