2024. április 27., 10:49

Ha Horvátországba készül nyáron, gondolja meg, ha fagylaltot vesz

Horvátország két éve úgy döntött, hogy a kuna helyett bevezeti az eurót. 2023. január 1-je óta ez a hivatalos fizetőeszköz.

Fagyi, te drága
Fotó: Facebook

A szlovákiai turisták számára ez jó hírnek tűnt, elvégre nem kell tovább a pénzváltókat keresni és azon tűnődni, hogy most éppen milyen is az árfolyam.

A horvátok persze hamar rájöttek, hogy ez az új fizetőeszköz - finoman fogalmazva - sokba kerül még nekik, hiszen megdrágult szinte minden.

Arra viszont aligha gondoltak, hogy a nyári melegben olyan szívesen fogyasztott hűsítő nyalánkság - azaz a fagylalt - ára emelkedik szinte a legdrasztikusabban.

Már tavaly egy gombóc ára két-három euró körül alakult, de az idén további emeléssel kell számolni.

Az egyik cseh portálon készítettek egy kis körképet, amely bizony elgondolkodtatja az embert.

Egy dubrovniki cukrászdában már most négy eurót kérnek egy gombóc fagyiért. Igaz, egy brit turista dicséri a fagyi minőségét és úgy gondolja, hogy neki még ennyiért is megéri. Alty - így mutatkozott be az újságírónak - rögtön három gombócot töltetett az ostyájába és boldogan távozott.

A Dnevnik.hr portál készített egy felmérést is, hogy a horvátok mennyit lennének hajlandók fizetni. Több mint 90 százalék legfeljebb egy eurót, 5 százalékuk hajlandó lenne megadni két eurót, de nem többet, míg a maradék néhány százalék elfogadja a 4 eurós árat is.

A szomszédos Olaszországban is körbepillantottak és Velencében még drágább gombócokba botlottak: 4 és fél euró volt az átlagár.

Horvátországot azonban egyelőre nem lehet felülmúlni ezen a téren. A közkedvelt Barbagira tengerparti üdülőhelyen ugyanis már 7 eurót sem röstellnek elkérni egy fagyigombócért.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.