2021. június 8., 11:48

Gyűlölettől vezérelve gázoltak el egy muzulmán családot Kanadában, négyen meghaltak

Kanadában egy férfi teherautójával elgázolt egy muzulmán családot - közölte a helyi rendőrség hétfőn.

támadás
Fotó: TASR/AP

A tájékoztatás szerint a gázolást gyűlölet vezérelte.

A muzulmán család tagjai közül négyen meghaltak, egyikük súlyosan megsérült.

A fiatal elkövetőt egy közeli bevásárlóközpont parkolójában vették őrizetbe az Ontario tartomány London nevű kisvárosban.
A település polgármestere, Ed Holder muzulmánok ellen elkövetett tömeggyilkosságról beszélt.

A hozzátartozók közleménye szerint az eset áldozatai a 46 éves családfő, 44 éves felesége, 15 éves lányuk és a 74 éves nagymama. A család másik gyermekét kórházba szállították.

A család 14 évvel ezelőtt vándorolt be Pakisztánból. Egy adománygyűjtő honlap szerint az apa gyógytornász volt, felesége a helyi egyetemen dolgozott.

Az elkövető, a 20 éves Nathaniel Veltman előzetes letartóztatásban van, négyrendbeli gyilkossággal vádolják.

A rendőrség szerint nem ismerte az áldozatokat. Az ügyben a helyi hatóságok együttműködnek a szövetségiekkel, valamint az ügyészséggel, hogy kiderüljön, terrorizmus alapú volt-e a bűncselekmény.

A hatóság nem részletezte a lehetséges gyűlölet-bűncselekményre utaló bizonyítékokat, de közölte, hogy a támadást megtervezték.

Kanada általában befogadó a bevándorlókkal és minden vallással szemben, de 2017-ben egy szélsőjobboldali, nacionalista nézeteiről ismert francia-kanadai férfi fegyveres ámokfutásba kezdett egy Quebec City-i mecsetben, a támadás hat halálos áldozatot követelt.

A polgármester közölte, hogy három napra félárbocra eresztik a zászlókat Londonban, ahol szerinte 30-40 ezer muzulmán él a több mint négyszázezer lakos között.
Justin Trudeau kanadai kormányfő egy Twitter-üzenetben együttérzéséről biztosította a hozzátartozókat. "Az iszlamofóbiának nincs helye egyetlen közösségünkben sem. Az alattomos, megvetendő gyűlöletnek véget kell vetni" - fogalmazott:

Megosztás
Címkék