2021. szeptember 23., 18:20

Guantánamóba telepíti a bevándorlókat a Biden-kormány

Joe Biden amerikai elnök kormánya nemrég közzétett pályázati felhívásában olyan vállalkozót keres, aki képes lenne üzemeltetni egy menekülttábort a kubai Guantánamói-öbölben, és folyékonyan beszéli a haiti kreol nyelvet. 

Menekülthely
Fotó: unsplash.com
Guantanámo

Az amerikai haditengerészeti bázison található menekülttábor újranyitásának a híre azok után röppent föl, hogy az elmúlt két hétben mintegy tizennégyezer bevándorló érkezett a katasztrófák és a politikai bizonytalanság sújtotta Haitiből az Egyesült Államok területére. A menekültek a Mexikót Dél-Texasszal összekötő híd alatt vertek tábort, miután átkeltek a Rio Grande folyón.

A médiában futótűzként terjedő hír felháborodást váltott ki bevándorláspárti szervezetek körében, amelyek korábban magasztalták a Biden-kormány engedékeny migrációs politikáját.

A bírálók szerint ugyanis méltatlan, hogy az amerikai álom reményében az Egyesült Államokba érkező haiti bevándorlókat a guantánamói fogolytábor közelében helyezik el, ahol még ma is számos terroristát őriznek, köztük a 2001. szeptember 11-i  amerikai terrortámadások feltételezett kitervelőjét, Kálid Sejk Mohamedet.

Ez nem történhet meg. Dühös vagyok. Szégyellje magát Joe Biden"

– írta a Twitteren Erika Andiola, a RAICES bevándorláspárti szervezet érdekképviseletének vezetője. A kubai menekülttáborba 2017 óta nem telepítenek bevándorlókat, vagyis azóta, hogy a volt demokrata párti amerikai elnök, Barack Obama kormánya felszámolta azt. Az 1991-ben létesített táborban azelőtt viszont több tízezer HIV-fertőzés gyanús haiti migánst is tartottak.

A demokraták attól az állásponttól, hogy bezárják a guantánamói fogolytábort, eljutottak odáig, hogy inkább a haiti migránsokat szállásolják el ott"

– mutatott rá a pálfordulásra Glenn Greenwald amerikai újságíró.

Larry O’Connor, amerikai rádiós személyiség pedig ironikusan megállapította, hogy míg a lovas határőrök gyeplőhasználata a rabszolgaságra emlékeztet, Guantánamóba küldeni a bevándorlókat emberséges a Biden-kormány szerint. A férfi ezzel arra utalt, hogy a közösségi médiában pár napja olyan felvételek terjedtek, amelyeken „cowboynak öltözött” lovas rendőrök látszólag korbáccsal – valójában gyeplővel – próbálják visszatartani a migránsokat. Washington ugyanis vasárnap deportálási műveletekbe kezdett, amelyek során eddig körülbelül ötszáz migránst küldtek haza Haitibe.

Azt egyelőre nem lehet tudni, milyen kritériumok alapján döntenek a hazatoloncolásokról, Biden vélhetően elődje, Donald Trump gyakorlatát folytatja, amelynek értelmében a lehető leggyorsabban meg kell szabadulni mindenkitől, aki egészségügyi fenyegetést jelent az országra.

Az elnököt több demokrata párti képviselő  is felszólította, azonnal állítsa le a haiti migránsok kitoloncolását, amely ellentmond a demokrata párti kormány eddigi intézkedéseinek.

Joe Biden és alelnöke, Kamala Harris mindeddig Donald Trumpénál „humánusabb” migrációs politikáját sürgetett. Ígéretüknek pedig meg is lett az eredménye: januári hivatalba lépésük óta rekordszámú, egymilliónál is több illegális bevándorló érkezett Mexikó felől az Egyesült Államokba. Az amerikai–mexikói határválság ráadásul cseppet sem csitul, annak ellenére, hogy Kamala Harrist az elnök még márciusban bízta meg a probléma kezelésével.

Megosztás
Címkék