2022. június 3., 17:48

Ivan Korčok: A földrajzot félretéve, Ukrajna már a Nyugat

Idén az ukrán nemzetnek ítélték oda a cseh és szlovák transzatlanti díjat. A kitüntetést a Globsec 2022 Bratislava Fórum konferencián adták át a hazájukért küzdő ukrán nemzetnek áldozatvállalása és hősiessége elismeréseként - tájékoztatta TASR hírügynökséget a külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

Ivan Korčok
Fotó: TASR

„A földrajzot félretéve, Ukrajna már a Nyugat. Ez a nemzet, amely modern kori történetének legsötétebb időszakát éli, világos példát mutat a szabadsághoz és a demokráciához való viszony terén" - fogalmazott Ivan Korčok külügyminiszter (SaS-jelölt) a díjátadó ünnepségen mondott beszédében. Szavai szerint „erkölcsi kötelességünk segíteni Ukrajnának beilleszkedni a nyugati demokráciák családjába, azáltal, hogy hivatalosan is támogatjuk európai perspektíváját".

A cseh és szlovák transzatlanti díjat a szlovák Globsec és a cseh Jagello 2000 szervezet közösen ítéli oda.

Az ukrán parlament képviselőinek Eduard Heger miniszterelnök adta át a kitüntetést. Karel Řehka cseh tábornok, a Cseh Köztársaság Nemzeti Kiber- és Információbiztonsági Hivatalának igazgatója is megkapta a díjat - tájékoztatott a külügyminisztérium kommunikációs osztálya.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.