Giuseppe Conte nem jelenik meg a Salvini elleni bírósági tárgyaláson

2020. december 11., 14:56
ma7 | MTI

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök bejelentette, hogy nem vesz részt a volt belügyminiszter Matteo Salvinivel szemben a szicíliai Cataniában zajló előzetes bírósági eljárás szombatra kitűzött ülésén, amelyen tanúként akarták meghallgatni a tavaly nyáron a fedélzetén levő migránsokkal feltartóztatott Gregoretti-hajó ügyében.

Giuseppe Conte - Matteo Salvini
Fotó: Archívum
Giuseppe Conte - Matteo Salvini

Giuseppe Conte sajtóértesülések szerint a büntető törvénykönyvre hivatkozott, amely a kormányfő esetében lehetővé teszi, hogy a bíróság helyett a miniszterelnöki palotában kerüljön sor a meghallgatására.

Ezt azt jelenti, hogy a jelenleg még a brüsszeli uniós csúcson tartózkodó Conte szombaton nem utazik a szicíliai Cataniába. Az illetékes bíró megy Rómába a miniszterelnök tanúként való meghallgatására egy még kitűzésre váró időpontban, amely nagy valószínűséggel jövőre lesz. Így tovább húzódik az előzetes bírósági eljárás, amelynek azt kell megállapítania, hogy jogilag megalapozottnak számít-e a volt belügyminiszterrel szembeni per elindítása.

A Gregoretti-ügy első ülését október 3-án tartották. Nunzio Sarpietro vizsgálóbíró elrendelte Giuseppe Conte, valamint a tavalyi és jelenlegi kormány más tagjainak meghallgatását. Azóta azonban a koronavírus-járvány miatt szüneteltek az ülések. Szombaton a bíróságra várják Danilo Toninellit, a kikötőkért felelős volt közlekedési és infrastrukturális minisztert, valamint Elisabetta Trentát, a védelmi tárca volt vezetőjét.

Matteo Salvini már korábban jelezte, hogy a cataniai bíróságon lesz. Az ülést a város egyik börtönének bunkertermében tartják, ahol a maffiaperek zajlanak.

Azt tettük, amit tenni kellett, felráztuk Európát, lenulláztuk az érkezéseket, felére csökkentettük a halottak számát a Földközi-tengeren, és ezért jutalomként bíróság elé állítottak"

- jelentette ki Salvini a Telelombardia televízió-csatornának. Hangsúlyozta, nyugodtan megy a bíróságra, mivel tudja, hogy nem követett el bűncselekményt, hiszen "senki halálát vagy sérülését nem okoztuk, az olasz nemzeti érdekeket védtem, ellenőriztem a határokat, szembeszálltam az embercsempészekkel". Megjegyezte, a mostani kormány "nyitott kikötőket" hirdető politikája vezetett oda, hogy emberek vesztek a tengerbe.

A Cataniában zajló eljárás a Gregoretti katonai hajót érinti, amely tavaly július végén öt napig várakozott, mielőtt a fedélzetén érkezett 131 fős migránscsoport tagjai partra szállhattak. Matteo Salvinivel szemben egyebek között a bevándorlók személyi szabadságának korlátozása, hivatali hatalommal való visszaélés, valamint a nemzetközi konvenciók megsértése miatt indítottak eljárást.

Matteo Salvini ügyvédjei a szintén szombatra, a szicíliai Palermo bíróságán kitűzött ülés elhalasztását kérelmezték. Utóbbi az Open Arms hajójának feltartóztatását érinti, ez a hajó 2019 augusztusában huszonegy napig várakozott 163 bevándorlóval a fedélzetén.

A Liga pártot és a jobbközép koalíciót vezető Matteo Salvini azt is bejelentette, hogy készen áll a miniszterelnökkel való egyeztetésre, ami az európai gazdasági helyreállítási alap forrásainak felhasználását illeti. Salvini kijelentette, Olaszország viszont nem áll készen arra, hogy cselekvés helyett Giuseppe Conte és a kormányerők közötti vitákat hallgassa még további két évig.

Ha nem képesek kormányozni, Conte távozzon, de akkor választásokat kell tartani, a jobbközép készen áll"

- hangoztatta Matteo Salvini.

Kövesse facebook oldalunkat is!