2022. május 13., 16:44

Gázválság Ausztriában: Közép-Európa egyik legnagyobb földgáztárolója pang az ürességtől

Karl Nehammer osztrák kancellár egy csütörtöki interjúban arról beszélt, ha a Gazprom nem tölti fel záros határidőn belül a tulajdonában álló ausztriai gáztárolóját, Bécs államosítani fogja az infrastruktúrát.

Van gáz - nincs gáz
Fotó: unsplash.com
Illusztráció

A Salzburg közelében található gáztároló a régió egyik legnagyobbja, amelynek kapacitása fedezi Ausztria éves földgázszükségletének nagyjából 25%-át. Csakhogy a háború kirobbanása és a gazdasági szankciók miatt az orosz Gazprom nem olyan ütemben tölti fel a lerakatot, ahogy az korábban megszokott volt, így az jelenleg teljesen üres.

Nehammer a Kleine Zeitungnak adott interjújában úgy fogalmazott, 

ha a Gazprom nem tölti fel a Haidach mellett fekvő gáztárolóját, az osztrák kormány lépéseket fog tenni. 

A kancellár nem konkretizálta, milyen lépéseket, de azt közölte, "valószínűtlen", hogy privatizálnák a tárolót, ugyanis vannak "más eszközök is". Hogy pontosan mire gondolt, nem tudni, hiszen rögtön utána megjegyezte, vagy használják a tárolót vagy elveszítik, ugyanis vannak más cégek is, akik fel tudnák tölteni a kapacitást. Ez azt jelenti, Bécs ugyan nem államosítja, de kisajátítja és más magánvállalatnak adja a gáztárolót, ha a Gazprom nem hajlandó feltölteni azt.

Haidachból egyébként nem csak Ausztria nyugati része kapja a földgázt, de Bajorország számára is kritikus fontosságú. 

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.